El 14 de gener del 2020, el Parlament presidit per Roger Torrent va aprovar un Pla d'Igualtat que incloïa una declaració de compromís de tolerància zero davant la discriminació i l'assetjament psicològic o sexual, que no és obligatori per accedir a l'acta de diputat. Gairebé tres mesos després de la constitució del Parlament, el 10 de juny, en aquesta nova legislatura, hi ha 13 diputats que encara no han signat aquest compromís: els onze de Vox i els dos d'Aliança Catalana. 

Aquest compromís es va introduir per primer cop la passada legislatura, la mateixa en què els ultres espanyolistes entraven a la cambra catalana i es convertien en el quart grup del Parlament. Ja llavors, Ignacio Garriga i companyia es van negar a signar-lo, ja que no és imprescindible perquè el diputat accedeixi al ple exercici de la seva condició. Sí que ho són presentar la credencial de la Junta Electoral, prometre o jurar acatar la Constitució i l'Estatut i presentar una declaració de béns i una altra d'activitats. Lluny d'amagar-se'n, Garriga va presumir de negar-se a signar aquest compromís. "Pretenen obligar-nos a signar una declaració acceptant rebre xerrades sobre perspectiva de gènere", denunciava el de Vox posant-se les mans al cap. "Cap dels onze diputats firmarem la declaració. No acceptem cap lliçó de qui cada dia agredeix els nostres policies, molts dels quals dones. No perdrem el temps en què ens parlin de respecte a les nostres mares, filles, dones o companyes", insistia. Un posicionament que tres anys més tard manté. 

Què diu el compromís?

En el seu moment, Torrent va descriure orgullós aquest pla com una "iniciativa pionera" per posar el Parlament de Catalunya a l'alçada d'altres com el britànic o el suec, destacant que l'Institut Europeu per la Igualtat de Gènere l'havia lloat. Concretament, la declaració que recull el compromís i que han de signar els diputats diu: "Quan em sigui requerit, cooperaré diligentment en els procediments existents per a gestionar les denúncies o queixes en aquesta matèria. Així mateix, em comprometo a participar en la formació especialitzada que imparteixi la cambra sobre igualtat de gènere i prevenció de l'assetjament". 

A finals del 2023, la llavors vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, va anunciar que la cambra tenia previst disposar aquest 2024 d'un manual de llenguatge inclusiu, una de les mesures del pla d'Igualtat que quedava pendent. Vergés també va anunciar que ja s'estava impulsant el pla fins al 2027, que encara no ha vist la llum. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!