El militant que va idear els cartells sobre l'Alzheimer i els germans Maragall va actuar sol, sense rebre ordres de la direcció del partit, que se'n va assabentar quan aquest mateix els ho va confessar un cop iniciada la investigació judicial després que el candidat del partit presentés una denúncia. Aquesta és la versió de la direcció d'Esquerra Republicana transmesa per la seva portaveu Raquel Sans en roda de premsa després de la reunió de l'executiva, arran de les informacions publicades pel diari Ara. Segons la portaveu, aquest militant tenia un "vincle laboral" amb el partit i se'l va apartar de les seves funcions després de la confessió, sense explicar quin era el seu paper dins el partit. Sans ha assegurat que tant Marta Rovira com Oriol Junqueras, que era el president del partit en aquell moment, estaven al corrent dels fets. 

Verificar fets i depurar responsabilitats 

"Actuava sol i no va rebre ordres de ningú del partit", ha insistit Sans, que ha explicat que aquesta tarda la formació obrirà un procediment intern per esclarir tots els fets. No s'ha fet abans, ja que aquesta mena de processos es congelen quan hi ha una investigació judicial oberta i el partit assegura que s'ha assabentat avui que la investigació dels cartells s'havia arxivat després que Maragall retirés la denúncia, un cop va saber que era un atac de falsa bandera, mesos més tard. Preguntada pel paper que haurien pogut tenir membres del partit, com el viceconseller en funcions Sergi Sabrià, l'exsecretari de comunicació d'Esquerra Marc Colomer, o l'actual director de comunicació, Tolo Moya, Sans s'ha limitat a dir que primer "s'esclariran totes les responsabilitats" i que després es prendran totes les decisions, un cop s'hagin verificat les informacions publicades aquest dilluns. 

Militants i excàrrecs del partit ja han mostrat la seva indignació a través de les xarxes socials per aquests fets i la portaveu ha volgut mostrar la seva comprensió: "Entenem la molèstia i el malestar de qualsevol militant. Jo mateixa em sento incòmoda i molesta", ha reconegut Sans, insistint que el desconeixement de la direcció que es van penjar els cartells era total fins al punt que van animar el mateix Maragall a presentar la denúncia. En aquest sentit, ha volgut expressar les "disculpes sinceres" del seu partit amb qui va ser fins a finals d'any el seu líder a l'Ajuntament de Barcelona: "Cal demanar disculpes a les persones malaltes, als familiars i al nostre company Ernest Maragall. Condemnem aquesta acció de la manera més rotunda".

Junqueras nega tenir coneixement dels fets i demana adoptar "mesures oportunes" per esclarir-los

Per la seva banda, l'expresident d'Esquerra Republicana Oriol Junqueras ha negat a través d'una publicació a X (abans, Twitter) que ell tingués constància d'aquests fets: "Vull deixar ben clar que mai he tingut coneixement dels fets que s'han fet públics avui. Com a president d'ERC fins al passat 10 de juny, no he tingut cap informació sobre l'existència d'aquestes pràctiques". "Estic sorprès i decebut", ha afegit Junqueras, que ha anunciat que demanarà als "òrgans que vetllen pel bon funcionament del partit que arribi fins al fons de la qüestió", perquè "es prenguin totes les mesures oportunes per esclarir uns fets que, en cas que es confirmin, serien profundament lamentables i condemnables".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!