El director de processos electorals de la Generalitat de Catalunya, Ismael Peña-López, ha aclarit que el Departament calcula que el 98,99% de les meses dels pròxims comicis catalans del 14 de febrer es podran constituir "sense problemes". Aquest aclariment arriba després que ell mateix assegurés que el Govern podrà decidir el mateix dia de les eleccions si fa o no fa públic l'escrutini a la nit si hi ha un alt percentatge de meses que no s'hagin pogut constituir. La decisió es prendrà conjuntament amb la Junta Electoral Central i la resta de partits en cas que hi hagi un volum important de meses que s'han de formar dilluns o dimarts amb la intenció d'evitar un "vot molt més tàctic" si ja se sap el resultat provisional dels comicis.

Tot i això, davant la polèmica que han generat aquestes paraules, Peña-López ha volgut reafirmar que, segons les dades del Govern, només un 1,16% de meses no tenen encara el mínim de 3 membres per constituir-se, però ho atribueix a falta de dades.

"Si traiem les meses de les que no tenim dades, només una mesa té dos membres. La resta en tenen 3 o més: poden constituir-se. De la resta, el 0,39% té els membres justos, un 1,08% té al menys un recanvi i un 65,78% ja té tots 9 membres", ha explicat en un fil de Twiter. En aquest sentit, el director de processos electorals ha afirmat, doncs, que el 98,99% té els membres suficients incolent-hi de les que no hi ha encara dades.

Les al·legacions no s'aturen

Amb les dades de divendres sobre la taula, almenys 21.180 persones ja han presentat al·legacions a les juntes electorals de zona per no anar a les meses electorals el proper 14-F, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Això suposa aproximadament la quarta part de tots els membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans. Aquestes no són encara les dades definitives, ja que encara queden dies per presentar excuses i no totes les juntes electorals de zona tenen actualitzades les seves dades. 

Davant això, la Junta Electoral de Barcelona ja ha estudiat noves mesures pel temor a que algunes taules no es constitueixin per falta de membres. Aquest mateix divendres, ha anunciat que els suplents i segons suplents de les meses electorals cobriran les baixes de les meses que no es puguin constituir el 14 de febrer, encara que siguin suplents d'un altre col·legi electoral o fins i tot d'un altre municipi. 

Imatge principal: Un assaig del 14-F / ACN