El director de La Vanguardia, Jordi Juan, ha recriminat a Esquerra Republicana (ERC) el seu "total acomplexament" en relació amb Junts per Catalunya i li ha aconsellat que doni "un altre pas [endavant]" i "s'oblidi de Junts", atès que "han fet el més difícil, que és guanyar unes eleccions a l'antiga Convergència." Ara, "han de fer el seu camí", "fer la política que han de fer" i superar el complex de "no semblar autonomistes" que els posa en situació de dependència política respecte al seu soci de Govern. Juan ha lloat "el canvi cap al pragmatisme" dels líders d'ERC, "que cal posar en valor" però els ha retret que, "a l'hora de la veritat s'acabi imposant aquest missatge, aquesta litúrgia, de no anem a la conferència de presidents [autonòmics], fem determinats gestos, fem determinades polítiques... Jo crec que és un error". El director de La Vanguardia creu "de forma optimista", que aquest gir és només qüestió de temps, encara que ha demanat a Pere Aragonès que assisteixi a la conferència de presidents autonòmics de La Palma ("és un error no assistir-hi") i descarti la seva insistència en la relació bilateral amb el govern espanyol, "que després tampoc no funciona". La crònica publicada per La Vanguardia tot just si esmenta aquesta recomanació i omet la resta de la resposta, més sucosa.
Jordi Juan responia així a una pregunta després de la seva intervenció en un esdeveniment organitzat a Madrid per Nova Economia Fòrum i Telefónica a l'hotel Mandarín Oriental Ritz, davant una audiència de personalitats de la política, l'economia i la comunicació, molts d'ells catalans que treballen a la capital espanyola. Entre ells Gabriel Rufián, cap del grup republicà al Congrés, que ha reaccionat amb una ganyota en sentir que els consellers del seu partit "governen de forma totalment acomplexada, pendents de Junts per Catalunya."
"Cal fer alguna cosa més"
La pregunta en qüestió, complexa, venia precedida d'una introducció carregada de sobreentesos que serveixen per captar com es percep a Madrid la situació política a Catalunya. "Des de Madrid —arrenca Fernando Ónega, el moderador, columnista de La Vanguardia— es té la impressió que s'ha rebaixat molt la tensió política a Catalunya. A què es deu aquest eventual punt d'inflexió? Té a veure amb els indults, el tremp de Pedro Sánchez, la manca de lideratge del Govern, el refredament del procés d'extradició de Puigdemont i de la seva inhabilitació com a europarlamentari?" I la pregunta: "Creu vostè que la situació catalana està en via de millora o és un miratge, una cosa momentània susceptible de tornar a explotar?"
En respondre, Juan ha caracteritzat el moment com "en vies de millora molt lentament". Ha recordat a l'audiència que "molta gent a Catalunya va passar de l'autonomisme a l'independentisme i ara tornar (...) després del que va passar aquells dies serà molt difícil. Molta gent a Catalunya ha desconnectat d'Espanya mentalment, encara que no estigui satisfeta ni contenta amb (el) Govern, la coalició entre Junts i Esquerra". El camí de la taula de diàleg és "molt difícil" i ambdues parts han de "fer un esforç molt gran" per arribar a acords. Ha acceptat que els indults, "evidentment, van ser una fase molt positiva per rebaixar la tensió" però ha afegit que "cal fer-hi una mica més".
La ganyota de Rufián
En aquest punt s'ha dirigit "a la part catalana", sobretot a "la que està per aquesta via, Esquerra Republicana, que ha fet un canvi cap al pragmatisme que cal posar de relleu, que cal destacar, li demanaria un gest més" [acudir a la conferència de presidents perquè] no pot ser aquesta imatge (...) de Catalunya a la resta d'Espanya de què els catalans no volem saber res de la resta de comunitats i que nosaltres no tenim per què anar a la conferència de presidents, que volem una relació bilateral, després la relació bilateral tampoc funciona... Crec que en aquest sentit hi ha molt camí per fer. Jo demanaria a les dues parts que facin un gran esforç. Jo entenc moltes vegades les posicions d'Esquerra i el seu enroc. Ells ja han fet un camí i un pas. Esquerra ha fet el més difícil, que és guanyar unes eleccions a l'antiga Convergència. I han de fer el seu camí [però] estan totalment acomplexats per intentar no semblar autonomistes (ganyota de Rufián) i governen de forma totalment acomplexada, pendents de Junts per Catalunya. Que s'oblidin de Junts! Que facin la política que han de fer. I em consta que això és un pensament general dins d'ERC, però a l'hora de la veritat s'acaba imposant aquest missatge, aquesta litúrgia de no anem a la conferència de presidents, fem determinats gestos, fem determinades polítiques... que jo crec que és un error. Penso, de forma optimista, que és una qüestió de temps".
Juan ha tancat aquesta resposta amb un advertiment. "Alerta, perquè el sentiment independentista no ha mort. Totes les eleccions les han guanyat de forma clara els partits independentistes i si no s'actua amb intel·ligència, si s'actua amb la política amb què va actuar Mariano Rajoy, Catalunya pot tornar a emergir. En una situació de crisi com aquesta, amb problemes socials de tota mena, els populismes busquen qualsevol cosa per agafar-se i, ja ho hem vist, poden trobar en l'independentisme aquesta excusa, aquesta manera de créixer i de ser l'alternativa".