Els grups parlamentaris de Podem i PSOE a l'Aragó han exigit al president de la Comunitat, Jorge Azcón, que destitueixi de manera "fulminant i immediata" la directora general de Justícia i membre de Vox, Esmeralda Pastor Estrada, per fer "apologia del franquisme" a les seves xarxes socials, després de fer-se pública una fotografia on apareix Pastor amb una bandera preconstitucional. El seu nomenament al capdavant de Justícia va ser aprovat aquest dijous al Consell de Govern, juntament amb els altres 26 alts càrrecs de la nova estructura del govern PP-Vox a Aragó. Però, només tres dies després, ha esclatat la polèmica, que des del Govern d'Aragó han declinat valorar, segons informa Efe.

L'oposició, en canvi, ha exigit el cessament de Pastor. En un comunicat, Podemos ha parlat d'"estupor i extrema preocupació" després de veure la fotografia de la nova màxima responsable a l'administració autonòmica en matèria de Justícia, on es mostra "orgullosa davant de la bandera del règim franquista, una bandera completament il·legal". En aquest sentit, han recordat que "simbolitza els més de 40 anys en què el nostre país es va veure sumit en un règim de terror, aïllat del món després d'una cruenta guerra civil que va deixar centenars de milers de morts, desapareguts, exiliats, gana i reculades a tots els nivells".

Des del PSOE també han exigit el cessament de la directora general de Justícia per "no reunir els valors constitucionals" i fer "ostentació del franquisme" en fotografiar-se "sense objeccions" amb una bandera "inconstitucional". La portaveu del grup parlamentari socialista, Mayte Pérez, ha lamentat el nomenament i ha responsabilitzat el president Azcón d'haver elegit "de nou un perfil similar" al de la presidenta de les Corts, Marta Fernández, negacionista de les vacunes i del canvi climàtic i crítica amb els mitjans de comunicació, segons exposava a les xarxes abans que les desactivés.

Així mateix, els socialistes ha denunciat que la nova directora general de Justícia "fa apologia del franquisme, el negacionisme, nega la violència masclista i defensa el llegat del dictador Franco" i s'ha preguntat en un comunicat quin tipus de perfil professional és l'elegit per Azcón per representar un sector que ha de vetllar per preservar els principis democràtics i l'Estat de dret. La portaveu del partit ha avançat que el seu grup demanarà el cessament de la directora general si Azcón no la destitueix abans i ha lamentat que la figura d'Esmeralda Pastor torni "a posar en dubte" la imatge de l'Aragó.

Per la seva part, el president de Chunta Aragonesista, Joaquín Palacín, s'ha sumat a la petició i ha demanat explicacions "públiques i urgents" a Azcón. "El franquisme ha arribat al Govern d'Aragó, gràcies al govern del PP. És intolerable que hi hagi una directora general que faci apologia de la dictadura", ha escrit a través de les xarxes socials.