Diversos dirigents d’ERC aposten perquè l’expresidenta del Parlament i de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, assumeixi la presidència del partit a partir del 30 de novembre, quan es preveu la celebració del congrés de l'organització, segon ha avançat El Periódico. Entre els dirigents a favor d’aquesta possibilitat hi ha la secretària general del partit, Marta Rovira, que considera que la de Forcadell és una figura de consens que pot aglutinar les diferents sensibilitats del partit, que en aquests moments viu una crisi. D'aquesta manera, un sector del partit confia que Forcadell es disputi la presidència del partit amb Oriol Junqueras, que vol recuperar el càrrec al novembre.

Junqueras manté la seva candidatura

Forcadell ja ha rebut la proposta, però no s'ha posicionat públicament encara sobre la qüestió. Per la seva banda, fonts de l'entorn d'Oriol Junqueras, que va abandonar la presidència el mes passat, asseguren que continua mantenint la seva voluntat de recuperar el càrrec en el pròxim congrés del partit i per aquest mateix motiu fa setmanes que fa campanya entre la militància. A banda de Rovira, entre els dirigents que aposten per Forcadell en lloc de Junqueras per a la presidència del partit republicà hi ha figures de l’executiva actual, del grup parlamentari, i també del Consell Executiu del Govern en funcions.

ERC viu un procés de renovació després que els darrers resultats electorals hagin deixat la formació en una posició delicada. La patacada electora ha provocat moviments entre els diferents sectors del partit i han proliferat posicionaments públics que reclamen un canvi, com el manifest de 300 membres del partit que apostaven per una renovació de lideratges. Aquesta renovació implicaria fer que Junqueras abandonés la presidència del partit i que nous rostres, menys marcats per les conseqüències del referèndum de l'1 d'octubre agafessin les regnes davant una nova etapa política a Catalunya, allunyada de les experiències unilaterals.

Suport a Illa o repetició electoral?

Aquest debat es produeix en un moment en què ERC ha de decidir si finalment dona suport a Salvador Illa perquè assoleixi la presidència de la Generalitat de Catalunya o bé opta per abocar el país a una repetició electoral de resultat incert i amb un partit afeblit després dels últims comicis. La possible disputa Forcadell-Junqueras s'anuncia just el dia en què el partit també ha d'abordar un dels assumptes més espinosos dels que té entre mans: dirimir què va passar amb els cartells ofensius contra els Maragall i l'Alzheimer en el marc de la campanya electoral per les municipals del 2023.