Només el president —Puigdemont— té la llista real, per més que tothom digui”: aquesta és una frase d'una dirigent de Junts per Catalunya que resumeix a la perfecció l'estat de la situació entre les files del partit de Puigdemont en la recta final cap al congrés extraordinari que la formació celebrarà aquest cap de setmana a Calella. I és que la composició de la nova executiva està tancada amb pany i forrellat, tot i que de mica en mica van apareixent noms. Es dona per segur el retorn de Carles Puigdemont al capdavant de la presidència del partit, després que el president a l'exili deixés aquest càrrec l'any 2022 per centrar-se en el Consell de la República. Qui també seguirà, com a secretari general, serà Jordi Turull, que ha aconseguit en els últims dos anys ordenar el partit i acabar amb les desavinences internes entre turullistes i borrassistes.

La caiguda del borrassisme i la via de la fundació de Demòcrates

Precisament, l'actual presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, serà la cara més visible que no seguirà en el seu càrrec. Tot i que no està tancat, segons fonts de Junts, el seu lloc estaria al capdavant de la Fundació FunDem —hereva de la Fundació Carrasco i Formiguera— de Demòcrates, partit que, tal com va avançar El Nacional.cat aquest diumenge, ha arribat a un acord amb Junts per Catalunya per a la seva integració. De fet, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, rubricaran el pacte aquest dimarts a Brussel·les. D'aquesta forma, Borràs continuaria formant part de l'executiva de Junts, ja que la idea és que la presidència de la Fundació sigui un membre nat de l'executiva del partit de Puigdemont. 

La no continuïtat de Borràs en la presidència de Junts anirà acompanyada de la desaparició dels borrassistes dins la direcció del partit. Francesc de Dalmases, exvicepresident del partit, ja va plegar el 2022 després de ser acusat de maltractar una periodista. Tampoc continuarà la vicepresidenta Aurora Madaula, mentre que David Torrents no seguirà de secretari d'organització, però podria continuar a l'executiva. D'altres afins a Borràs, que encara formaven part de l'executiva nacional, han anat caient durant el camí. Cristina Casol va ser expulsada del partit després de les acusacions de violència masclista dins del grup parlamentari, mentre que Jaume Alonso-Cuevillas des que va plegar de diputat no ha format part de cap reunió més de l'executiva. En principi, l'alcaldessa de Vilobí del Penedès i secretària de l'AMI, Ester Vallès, tampoc seguirà.

Les noves vicepresidències

Tal com estableixen les ponències organitzatives, la nova executiva estarà formada per un màxim de quatre vicepresidents. Els dos noms que es dona per descomptat que formaran part de les noves vicepresidències de la nova cúpula juntaire seran Antoni Castellà —gràcies a l'acord amb Junts—, juntament amb la portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, que ha anat agafant galons durant els últims anys. Tant Castellà, que ha acompanyat Puigdemont en el Consell de la República durant tots aquests anys, com Nogueras són de la màxima confiança del president a l'exili. 

Si, finalment, hi ha dues vicepresidències més, hi ha diversos noms que ballen. Una d'aquestes serà per un home, i el principal candidat és el ja vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius. Al president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, se li va oferir fa unes setmanes una vicepresidència, però la va declinar perquè prefereix centrar-se en la feina a la Cambra catalana. D'altra banda, per a la vicepresidència femenina semblen descartats els noms del flamant fitxatge en les anteriors eleccions catalanes, Anna Navarro, i l'actual vicepresidenta del partit, expresidenta del Parlament i exalcaldessa de Vic, Anna Erra. Amb tota probabilitat, la quarta vicepresidència serà per a una dirigent jove, i el nom que sona amb més força és el de la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, la qual guanyarà pes polític amb Junts per Catalunya com a principal grup a l'oposició. També tots aquests noms són de la màxima confiança de Carles Puigdemont. 

Pallarès seguiria a Finances i l'interrogant a organització

Les secretaries d'Organització i de Finances, tal com diu la ponència organitzativa, depenen del secretari general de Junts. Per tant, Turull haurà d'escollir les seves dues mans dretes, juntament amb David Saldoni, que continuarà encapçalant la política municipal. Per a la secretaria de Finances, amb tota probabilitat, seguirà la senadora i regidora de Reus, Teresa Pallarès. En canvi, segueix l'interrogant posat amb la secretaria d'organització, tot i que es dona per fet que serà una dona. Entre els noms que hi ha sobre la taula hi ha l'exalcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Carmela Fortuny, figura que es coneix molt bé el territori i el partit. Tot i això, el nom de Fortuny ha anat perdent força durant els últims dies, mentre n'han aflorat altres com la diputada Judith Toronjo, l'exconsellera Violant Cervera o la presidenta de la vegueria de Girona i diputada, Maria Àngels Planas

El congrés d'aquest cap de setmana a Calella també haurà de decidir el nou president del Consell Nacional, màxim òrgan de decisió del partit entre congressos i que es reuneix cada tres mesos. Josep Rull, president del Parlament, no seguirà al capdavant d'aquest òrgan i el podria ocupar l'expresidenta del Parlament Anna Erra.  Amb tot, es dona per descomptat que continuaran formant part de l'executiva l'exconseller de Territori Damià Calvet, com a home fort de Josep Rull, l'exconseller d'Economia Jaume Giró i els diputats Mònica Sales, Jeannine Abella i Salvador Vergés, caps de llista per Tarragona, Lleida i Girona, respectivament, que agafaran més pes en el nou cicle polític. 

Més enllà dels noms ja mencionats, l'executiva tindrà amb tota probabilitat cares noves. El corrent d'esquerres tindrà una representació de quatre persones, entre les quals probablement hi haurà el coordinador d'Acció per la República, Oriol Izquierdo, i la nova diputada Ennatu Domingo, que també anirà agafant pes polític. Per part de Demòcrates, més enllà d'Antoni Castellà, s'hi podria incorporar la regidora a l'Ajuntament de Barcelona Assumpció Laïlla. Altres dirigents que podrien sumar-se a la nova executiva són el diputat al Congrés i director del congrés extraordinari de Calella, Josep Maria Cruset, i la diputada al Parlament Irene Negre

La incògnita de com quedarà el poder territorial dins l'executiva

Així i tot, també caldrà estar atents al poder territorial de Junts. Alguns alcaldes, fins i tot, podrien entrar a formar part de l'executiva. A tall d'exemple, caldrà veure quin rol tenen alcaldes com Josep Maria Vallès, de Sant Cugat del Vallès; el de Figueres, Jordi Masquef; el de Calella, Marc Buch; el de Vila-Seca, Pere Segura, o la de la Garriga, Meritxell Budó. A més, també podria entrar-hi algun membre de partits municipalistes com Impulsem Penedès o Impulsem Lleida.

De fet, la ponència organitzativa preveu un nou espai municipalista institucionalitzat i ordenat dins del partit, amb tots els electes de Compromís Municipal, la marca electoral amb què Junts va fer coalició amb partits municipalistes i dirigents independents en les passades eleccions municipals. Aquest espai tindrà presidència, vicepresidències i vocalies. Això servirà també per acabar d'ordenar el partit i visualitzar en quina situació queden alcaldes històrics com Marc Castells, d'Igualada, o Xavier Fonollosa, de Martorell

El congrés de Junts també servirà per escollir novament els presidents de vegueria, que són membres nats de l'executiva. De fet, dels nou presidents actuals de vegueries, es presenten a la reelecció un total de vuit.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!