El sector de l'oci nocturn ha anunciat aquest divendres la seva reobertura a partir del 21 de juny, uns dies abans de la revetlla de Sant Joan. En un comunicat després de la reunió amb Salut, la patronal Fecasarm ha explicat que podran obrir fins a les 3.30 hores, amb mitja hora més per buidar les sales. El sector ha indicat que es permetrà l'ús de la pista de ball sense distància i només es podrà consumir mentre s'està assegut en grups de sis persones en interiors i de 10 a l'exterior.
Pel que fa als aforaments, hi haurà un 50% màxim a l'interior i un 100% a l'exterior. Fecasarm celebra que finalment el Govern permeti la reobertura, tot i que havia demanat que fos abans del 21. El Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província alerta que l'aforament es reduirà si cal posar taules i cadires.
Fecasarm ha titllat la reunió d'"històrica" després que justament aquest divendres el BOE publiqués la resolució del Ministeri de Sanitat que dona facultats a les comunitats per decidir sobre la reobertura de l'oci nocturn. L'acord ha de passar pel Procicat.
Les discoteques de més de 500 metres quadrats hauran de perimetrar la pista de ball. Ramon Mas, secretari general del gremi, ha indicat que estan "contents" per aquest "primer pas", tot i que esperen més flexibilitzacions més endavant. Segons ell, hi ha el compromís de revisar les condicions cada 15 dies.
David López, president de Fecasarm i de l'Associació Front Marítim Barceloneta, també ha aplaudit la reobertura, però ha incidit en la importància d'aquesta revisió cada 15 dies d'acord amb l'evolució de les dades sanitàries. "Els empresaris arrosseguen molts deutes i han de poder aprofitar la temporada al màxim", ha dit.
"Cautela"
El Departament de Salut ja va anunciar aquest dijous que es reuniria amb el sector de l'oci nocturn per acordar les mesures de la reobertura i ja va avançar que seria "properament, en un període d'unes setmanes".
La secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, preguntada per aquesta qüestió en roda de premsa, va assenyalar que busquen una reobertura que sigui "la més adient per a tothom", tenint en compte també la "recuperació econòmica", va dir, d'un sector que porta mesos tancat a causa dels contagis de la Covid-19. En qualsevol cas, estaran atents a l'evolució de la situació epidemiològica.
El Consell Interterritorial va passar aquest dimecres a "recomanacions" les restriccions sobre l'oci nocturn i ara són les comunitats autònomes les que tenen l'última paraula sobre possibles restriccions al sector.
El TSJC
Per la seva banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar, en una votació sense unanimitat, el recurs de la patronal de l'oci nocturn Fecasarm i va acordar avalar el decret del Govern del passat 21 de maig que manté les discoteques tancades. Per a la sala, l'existència de riscos per a la salut pública derivats de situacions de contacte social "és indubtable i considera que reobrir les sales podria tenir una "afectació" d'una "entitat molt rellevant" per a la població en general i l'interès públic que es tracta de protegir.
"Ens trobem en la preservació de drets fonamentals com la vida, la integritat física i el dret a la protecció de la salut, representatius d'un interès públic comú que, en plena pandèmia, adquireix un caràcter essencial, i la preservació del qual, en conseqüència, ha de ser el criteri principal a tenir en compte, sense que enfront d'ell s'albirin interessos diferents mereixedors de millor protecció", va concloure el tribunal. Fecasarm sol·licitava en el seu recurs, presentat el passat 26 de maig, que se suspengués l'ordre del Govern que impedeix obrir al públic discoteques, sales de ball i de festes, bars musicals i karaokes, per evitar el contagi del coronavirus.
La Covid a Catalunya
Catalunya ha registrat fins a aquest divendres 693.316 casos confirmats acumulats de coronavirus (634.006 amb PCR o test d'antígens), 1.479 més que en el recompte de dijous, ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat a través del seu portal web.
La xifra total de morts se situa en 22.219, cinc més que els que es van registrar dijous: 14.134 en hospitals o centres sociosanitaris, 4.566 en residències, 1.183 en domicilis i 2.336 que no són classificables per falta d'informació.