Li diuen passaport de forma popular o certificat verd digital si som estrictes en la seva terminologia. Sigui com sigui, la Unió Europea treballa en l'acreditació d'un document personal de la seva ciutadania que permeti viatjar a aquells que estiguin vacunats contra la Covid-19, tinguin una prova negativa de PCR acreditativa o, fins i tot, hagin superat recentment la malaltia. Amb qualsevol d'aquests tres elements, es podria circular lliurement per tot el territori a partir del mes de juny. Però per arribar fins aquí, malgrat que queden poc més de cinc setmanes, el camí sembla que presenta obstacles i moltes discrepàncies.
En la darrera sessió parlamentària ja s'ha pogut constatar. D'una banda, el coordinador de les negociacions per part de l'Eurocambra, el socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar, ha intervingut per demanar unitat i concretar detalls que facilitin els viatges entre països. Davant d'aquesta voluntat, ha topat amb els dubtes dels estats membre. A tall d'exemple, la secretària d'estat portuguesa d'Afers Europeus, Ana Paula Zacaries, demana ser prudents i no avançar-se sense veure l'evolució de la pandèmia. Els raonaments, ara mateix, estan allunyats.
López Aguilar ha donat les línies bàsiques: "L'espai Schengen està en risc i s'ha de garantir restaurar-lo de forma ordenada i avançar cap a la lliure circulació, sense ella no hi ha Unió Europea, ni recuperació econòmica ni social". A més, recorda que la limitació a desplaçar-se "ha fet molt malt a totes les economies obertes, no només les que viuen del turisme". En aquesta línia va la Comissió Europea i la seva presidenta, Ursula von der Leyen que "sol·liciten un procediment d'urgència". De fet, López Aguilar ha titllat la situació actual de "caòtica i discriminatòria".
Des de la Comissió, ja es treballa en com restablir-ho: el certificat ha de ser gratuït i també els tests ja que consideren que l'abús de "preus prohibitius" de proves PCR en alguns estats membre no posen les coses fàcils. També demanen que els països no imposin mesures addicionals a les que únicament marqui la UE o que es donin per vàlides les vacunes que l'EMA ha avaluat. El format final d'aquest document s'hauria de tancar en les properes negociacions durant el mes de maig.
A favor i en contra
A la contra, trobem els dubtes d'alguns estats. Zacaries demana "anar amb peus de plom i gestionar les expectatives dels ciutadans tenint en compte la ràpida evolució de l'epidèmia". Aquest instrument ha estat abanderat, principalment per Espanya i Grècia que, coincidint amb la temporada d'estiu, veuen vital la seva introducció. Però altres països com França o Bèlgica tenen moltes reserves i alerten que les taxes de població vacunades encara són molt baixes i recorden que la inoculació no és obligatòria.
Per la seva banda, el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ha suggerit evitar debats secundaris, com el cost de la PCR, i treballar per un consens que permeti tenir un únic certificat. Malgrat tot, serà bàsic establir l'ús que tindrà aquest però Reynders recorda que "no es podran respondre totes les preguntes" de forma immediata.