Poques hores abans dels comicis a Catalunya, l'interès a Europa pel que passarà el 14-F s'ha disparat. Tal com va passar en les eleccions del 21 de desembre de 2017 - quan el 155 va forçar a anar a les urnes -, els mitjans europeus tornen a posar l'atenció en el Parlament de Catalunya per saber si hi haurà una victòria independentista o, per contra, el candidat del PSC acabarà causant el seu efecte.
És el cas del diari francès La Depeche du Midi, on presenten les eleccions com un "nou cara a cara" entre independentistes i unionistes, i es pregunten si "els independentistes superaran el 50 %". El rotatiu inclou, a més, una entrevista a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, on denuncia la situació "d'injustícia" dels presos independentistes. "A Espanya, la justícia, la monarquia i l'exèrcit conserven un component franquista", defensa Forcadell en l'entrevista. La presa política assegura no haver perdut les conviccions, tot i que admet que la via unilateral està encallada.
Des de Bèlgica, el principal diari, Le Soir, dedica un article titulat "Eleccions a Catalunya: la independència al límit de l'alè" fent referència a l'emblemàtica pel·lícula À bout de souffle de Jean-Luc Godard. "Les eleccions catalanes d'aquest diumenge 14 de febrer marquen un punt d'inflexió en un moment en què una pandèmia ha canviat les cartes de les preocupacions de la població", interpreta la periodista Elise Gazengel.
Un altre diari francès que aborda el tema de les eleccions catalanes és Sudouest, un rotatiu regional centrat en l'actualitat del sud de França i la Catalunya Nord. Sota el títol Les eleccions a Catalunya sota el signe d’incertesa, el mitjà recorda que els comicis arriben després de la declaració d'independència del 2017 i estan marcades per la situació epidemiològica i la candidatura de Salvador Illa, excap del ministeri de Sanitat.
També la televisió France 24 s'ha fet ressò dels comicis a Catalunya, marcat per la tercera onada de la pandèmia del coronavirus i els protocols especials per evitar els contagis durant la votació.
Le Figaro i Libération busquen resoldre la incògnita d'Illa
Per la seva banda, dos dels principals mitjans de França, Le Figaro i Libération, dediquen les seves pàgines al candidat Salvador Illa. El primer publica un article titulat "Salvador Illa, l'atrevida aposta de Pedro Sánchez a Catalunya" on explica que va ser elegit com a candidat socialista amb l'objectiu de col·locar-los al capdavant del Parlament i "trencar la frontera entre els blocs independentistes i anti-independentistes".
D'altra banda, Libération dedica un perfil a Illa sota el títol "Salvador Illa, ho aconseguirà?" on el presenta com la cara oposada a l'independentisme. "El candidat favorit que amenaça de posar fi a l’hegemonia nacionalista regional, un moviment que des del 2012 ha fet un clar canvi cap a la sobirania multiplicant els reptes al poder central mitjançant dos referèndums d’autodeterminació il·legals (el 2014 i el 2017) i protestes al carrer contra la decisió del Tribunal Suprem d’empresonar per "sedició" nou líders secessionistes (el 2019)", explica l'article.
Els mitjans alemanys també es fan ressò del 14-F
A Alemanya, el setmanari Der Spiegel també ha dedicat un article a les eleccions d'aquest diumenge i a la situació que viu l'independentisme avui dia. Titulat "Separatistes separats", la peça escrita per Steffen Lüdke segueix de prop la campanya del secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, per fer una radiografia de la situació dels presos polítics. "Els nacionalistes catalans estan en crisi abans de les eleccions autonòmiques de diumenge. La fallida lluita per una república pròpia ha desgastat els partidaris. Actualment, només el 44,5% dels catalans estan a favor del seu propi estat. Molts d’ells estan frustrats perquè els seus líders van prometre una independència ràpida durant anys i després no van complir", valora el periodista.
També el diari Augsburger Allgemeine analitza la situació dels presos i exiliats, aquest cop des del testimoni del vicepresident empresonat, Oriol Junqueras, i el president a l'exili, Carles Puigdemont. Sota el títol "Les eleccions a Catalunya són un vot a favor o en contra d’Espanya", se centra en la situació actual de l'independentisme després de la repressió del 2017 i menciona també els rumors sobre la vacunació d'Illa, desmentits des del ministeri de Sanitat.
Europa s'interessa per les eleccions catalanes
L'interès per saber quins seran els resultats d'aquest 14-F també ha arribat a Irlanda i a Àustria. El diari The Irish Times creu que els vots dels catalans marcaran "el to de la relació entre Catalunya i Madrid pels pròxims anys"
Per la seva banda, el diari austríac Der Standard posa el focus en la negativa de Salvador Illa a fer-se la prova PCR abans dels debats i assenyala també el paper del candidat socialista al capdavant de Sanitat durant la pandèmia.