Hi ha hagut discrepàncies dins de Vox i ja comencen a materialitzar-se. L'únic conseller dels de Santiago Abascal que hi ha al govern de la Junta d'Extremadura, Ignacio Higuero, desobeeix la directiva de la direcció del partit de trencar les coalicions amb el PP i ha anunciat que continuarà al càrrec dins de l'executiu de María Guardiola. "Em dèieu el conseller de Vox i ara soc el conseller de la Junta d'Extremadura”, ha afirmat Higuero als mitjans de comunicació en una compareixença al costat de la presidenta extremenya, en la qual el polític ha assegurat que entén però ni compareix ni pot defensar la maniobra de la direcció de Vox: "Ens han canviat les regles a meitat de partit i no em sembla lleial ni honrat". El que és conseller de Gestió Foresll i Món Rural, que es va afiliar a Vox el 2023 en ser nomenat per un càrrec, ara ha anunciat que es donarà de baixa del partit

Poc després de l'anunci a Extremadura, la dissidència contra Abascal s'ha estès a Castella i Lleó. Els tres consellers de la branca de Vox a la Junta que presideix el popular Alfonso Fernández Mañueco, Gonzalo Santoja (Cultura), Gerardo Dueñas (Agricultura) i Mariano Veganzones (Indústria i treball), també s'han mostrat a disposició per a seguir en l'Executiu. Qui sí que ha dimitit ha estat el vicepresident castellanolleonès Juan García-Gallardo, qui té càrrec a la direcció del partit. En roda de premsa, Gallardo ha demanat als seus companys que facin un pas al costat i dimiteixin també. Finalment, Mañueco ha anunciat que mantindrà Santoja, que és independent, mentre que als altres dos els ha cessat i els substituirà per Leticia García Sánchez a Indústria i José Luis Sanz Merino per a Transformació Digital, mentre que d'Agricultura es farà càrrec la fins ara responsable de Transformació Digital, María González Corral.

En la compareixença a Extremadura, Guardiola ha afirmat que manté Higuero en el càrrec després que aquest li hagi "transmès la seva ferma voluntat de seguir servint els extremenys al capdavant de la conselleria", una postura que ha qualificat de "pas valent i compromès". Tot i el trencament "unilateral" de Vox amb el seu acord de governabilitat, la presidenta extremenya ha afirmat que seguirà treballant com fins ara, però en solitari, amb l'objectiu que hi hagi estabilitat a la regió. "Els extremenys el que mereixen són explicacions i garanties, i fins al moment Vox no ha donat cap explicació lògica, ni crec que pugui donar-la, perquè no existeix", ha aprofitat per criticar també Guardiola.

Govern en solitari amb acords puntuals

Guardiola ha assenyalat que després d'aquesta ruptura amb Vox, la seixantena de mesures que es contemplaven en l'acord de governabilitat "decauen", per la qual cosa se centrarà en "el programa de govern del PP". Si bé ha afirmat que sempre governarà "allargant la mà a la resta de grups per poder arribar a acords". En aquest sentit, la presidenta extremenya ha contemplat governar amb "acords puntuals, però sense renunciar a l'essència del programa". Sobre això, ha afirmat que no li fa "gens de por ni cap mandra" aconseguir "acords constants durant la legislatura", sinó que ho veu "un gran repte".

A més a més, Guardiola ha asseverat que, "per coherència", el senador de Vox per Extremadura, Ángel Pelayo Gordillo, "hauria de renunciar a la seva acta", ja que "és un senador per designació autonòmica que correspondria al Partit Popular" que el va cedir a Vox en el marc del pacte al qual van arribar i que ara el partit d'Abascal ha trencat de manera "unilateral". El PP és ara mateix primera força a Extremadura, juntament amb el PSOE, ja que els dos partits compten amb 28 diputats a l'Assemblea, respectivament. Els populars van arribar a la presidència de la Junta, tot i tenir menys vots que els socialistes, per l'acord de governabilitat amb Vox, que tenen 5 escons —un més que Unides Podem—.

Buxadé: "S'apega a la butaca"

El líder de Vox a Brussel·les i una de les peces clau de la directiva del partit, Jorge Buxadé, ja s'ha pronunciat sobre la dissidència del conseller extremeny, contra el qual ha carregat perquè "s'apega a la butaca". En una entrevista a Televisió Espanyola, Buxadé ha retret a Ignacio Higuero que no s'ha unit a la "defensa dels principis i les polítiques" del partit, si bé ha expressat la seva "comprensió des del punt de vista personal". En aquest sentit, l'eurodiputat d'extrema dreta ha subratllat que Higuero ja no forma part de Vox, "perquè Vox ja no està en aquests governs amb el PP".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!