Acord entre els partits de la "nova política" –Ciutadans i Podemos– sobre la necessitat d'una segona transició espanyola; i desacord entre la "vella política" –PSOE i PP– sobre l'ús del terme.  Aquesta és la conclusió a què s'ha arribat aquesta tarda en un debat celebrat sota el títol "¿Hacia una nueva transición?" al Círculo de las Bellas Artes de Madrid. L'acte s'ha celebrat en plena crisi institucional entre els governs espanyol i català arran de la resolució independentista del Parlament, tot i que no només s'hi ha parlat de Catalunya.

La jornada l'ha moderat el periodista José Antonio Zarzalejos, i hi han participat representants dels qui s'apunten com a principals formacions per a les eleccions generals del 20D: Pablo Casado, vicesecretari general de Comunicació del PP; Patxi López, secretari d'Acció Política i Ciutadania del PSOE i exlehendakari; Juan Carlos Girauta, secretari de Relacions Institucionals de C's; i Carolina Bescansa, secretària d'Anàlisi Política de Podemos.

Quatre visions diferenciades

Bescansa ha arribat quarta a la cita, la mateixa posició que atorguen els sondejos al partit de Pablo Iglesias, i combativa –motxilla en mà. "Per a la majoria dels ciutadans, la transició ha començat. Ho va fer el 2008 amb la crisi més gran que es recorda". Així, ha afirmat la necessitat d'endegar un procés de "definició" d'aquesta "transició social", que es converteixi en una de "política" –en un Estat on el "60% de la població viu ara en pitjors condicions que fa set anys". La solució de Podemos passaria per la celebració d'un referèndum on es voti sobre si iniciar un canvi constitucional, i combatre de forma més efectiva qüestions com els desnonaments, la corrupció, o la desigualtat.

 

"Carolina, però en quin país vivies tu fa 35 anys?". Amb una menció no explícita a la tasca duta a terme pels successius governs del PSOE, Patxi López ha mostrat el seu enuig vers les paraules de Bescansa. "No anem cap a una nova transició" ha sentenciat categòricament López, i ha considerat que afirmar el contrari seria "menysprear" i reconèixer que "no s'ha fet res" durant aquests anys. Així, ha remarcat la necessitat de forjar un nou pacte ciutadà, encaminat a reformes profundes en quatre eixos: economia entesa com a bé públic, l'increment de la seguretat personal, la consolidació dels drets civils i la transparència política.

El llibre d'Aznar

Legalista i acadèmic, Pablo Casado ha coincidit amb López a negar l'existència d'un segon procés transitori a Espanya. "La meva especialitat és el Dret Comparat i jo no veig que en els països seriosos –França, EUA– es canviï el sistema cada 30 anys". Segons Casado, la transició va ser "exemplar" també des del punt de vista de la "generositat" amb què la van acollir els qui havien patit les represàlies del règim. Després de valorar positivament la legislatura del seu partit, ha afirmat que la solució passaria pel "perfeccionament" del sistema –aquest darrer, el terme amb què Zarzalejos ha resumit la intervenció del membre del PP–, treballant en la creació d'ocupació i una revisió dels d'impostos que incentivi l'economia.

 

"Pablo, et recordo que José Maria Aznar va publicar un llibre titulat La segunda transición".  Irònic, Girauta ha increpat Casado, davant la rialla dels assistents.  El partit d'Albert Rivera ha deixat palès que el concepte en discussió fa referència "al pas de la dictadura cap a la democràcia", si bé, ara hi hauria un segon procés transitori  "de la democràcia esgotada, a la regenerada". Així ha fet emergir la qüestió de la corrupció, i el desgast de la població, en un país on els "polítics han de resoldre problemes i no generar-ne de nous", sense posar en perill les classes mitjanes.

La qüestió catalana

"Seríem marcians si marxem d'aquí sense parlar de Catalunya"; així introduïa Zarzalejos el tema del procés d'independència català, davant l'interès de ponents i assistents. Aquesta és una qüestió que Bescansa ha proposat resoldre amb "més democràcia", alhora que Girauta li ha retret: "a veure si us aclariu ja", tot recordant-li que cinc dels seus diputats havien votat a favor del nomenament de Carme Forcadell com a presidenta del Parlament.

 

Més dur ha estat Patxi López, que ha afirmat que "la llei no és un caprici" i cal complir-la, titllant "d'humiliant" la situació d'Artur Mas "suplicant" a la CUP que el voti. Mentre que Casado ha remarcat que "Catalunya no menjarà del procés ni de l'estelada" i ha reivindicat pels catalans un govern que "s'ocupi de les persones". Ara com ara, la segona transició divideix més que uneix.