Ruptura a la confluència d'Unidas Podemos. El grup parlamentari, integrat per formacions com Podemos, Izquierda Unida o coalicions com En Comú Podem i Galicia en Común, s'ha fracturat i dividit aquest dimarts en la votació sobre l'admissió a tràmit d'una proposició no de llei del PSOE per abolir la prostitució. Els diputats d'En Comú Podem, el flanc català de la confluència, han anunciat que votaran en contra d'aquesta proposta socialista perquè consideren que la solució a aquest fenomen "no és una perspectiva punitiva". De fet, els comuns entenen que tirar endavant una proposició d'aquesta mena implicaria un "greu retrocés en els drets de les dones". Paradoxalment, la resta de representants d'Unidas Podemos hi votaran favorablement. La presa en consideració de la norma també comptarà amb el suport del PP i Vox. El PNB i Bildu s'abstindran, mentre que ERC, Cs, Junts i la CUP hi votaran en contra.
Aquest matí ja havia transcendit que el grup havia acordat aplicar la llibertat de vot entre els seus parlamentaris en constatar les discrepàncies que hi ha en el si de la coalició sobre la proposta socialista i sobre com abordar aquesta situació. En un fil a Twitter, la portaveu d'En Comú Podem a la cambra baixa, Aina Vidal, ha confirmat aquest posicionament dels comuns perquè la "llei abolicionista del PSOE és moralista, paternalista, punitiva i no escolta totes les dones, no comporta garanties, barreja tràfic amb prostitució i tècnicament deixa molt a desitjar". Tanmateix, no tots els diputats dels comuns hi votaran en contra. Dels 7 representants, Ismael Cortés es desmarca dels altres sis companys de files (Jaume Asens, Aina Vidal, Gerardo Pisarello, Joan Mena, María del Mar García i Laura López) i votarà sí.
"La llei no escolta totes les dones"
Vidal ha defensat a Twitter que "forçar la divisió amb la prostitució és irresponsable" i creu que aquesta proposició de llei "esquerda la unitat del moviment feminista". "No podem reduir un debat complex a una llei simplista, i no acceptem el populisme punitiu que proposa castigar i que pot posar en perill les dones. La prostitució no pot abordar-se sense les pròpies dones que l'exerceixen", ha reblat la diputada de la formació lila. "No volem que les dones siguin criminalitzades ni estigmatitzades, volem escoltar i protegir, i aquesta proposició de llei no escolta totes les dones", ha subratllat Aina Vidal. Paral·lelament, la portaveu ha indicat que "prohibir no és abolir" i que la llei en qüestió "no preveu mesures socials per acabar amb la prostitució, així com tampoc preveu l'acompanyament, ni la inserció, ni polítiques d'habitatge ni rendes".
Vidal encara s'ha mostrat més dura en destacar que "les polítiques que obliguen les dones que exerceixen la prostitució a fer-ho en pitjors condicions no ajuden a abolir la prostitució, en realitat, perjudiquen moltes dones que ja es troben en situacions precàries, les envien a la clandestinitat i les deixen desprotegides". En aquesta línia, la diputada ha emplaçat a no abordar aquest debat "amb una llei que només canvia el Codi Penal i que, com tantes altres vegades, criminalitza les més vulnerables". Aina Vidal ha fet una crida a "deixar el populisme punitiu i centrar-se a teixir un moviment feminista plural i fort capaç de guanyar a l'onada reaccionària, escoltem-nos i protegim-nos". La posició de Catalunya en Comú, diu, és la que subscriuen "les organitzacions de drets humans que adopten un marc de drets i s'allunyen d'una mirada paternalista per abordar la prostitució". Per exemple, Vidal ha recordat que Amnistia Internacional "demana als estats que eliminin la regulació penal i tota regulació punitiva del treball sexual consentit entre adults, donat que això reforça la marginació, l'estigma, la discriminació i impedeix l'accés a la justícia".
Multa i presó per als qui "afavoreixin la prostitució"
La iniciativa del PSOE sorgeix fruit d'una esmena que els socialistes van intentar fer a la llei del 'només sí és sí' per incloure-la, però que finalment van haver de retirar per salvar la llei. De fet, ERC, Junts, CUP, els comuns, Bildu, el PNB i Cs rebutjaven aquesta proposta i van dir que, si l'esmena s'incloïa, es podien replantejar el seu vot favorable a la llei del 'només sí és sí'. Ara, aquesta proposició estipula que aquells qui "amb ànim de lucre, promogui, afavoreixi o faciliti la prostitució d'una altra persona, encara amb el consentiment de la mateixa", poden ser condemnats d'un a tres anys de presó i una multa de 12 a 24 mesos. El grup socialista també estudia la possibilitat d'incloure els casos de lucre pel lloguer de l'espai en què es prostitueix una persona com a modalitat agreujada del proxenetisme, fet que podria comportar penes de 2 a 4 anys de presó i multa de 18 a 24 mesos. El text també recull multes d'un a dos anys per als clients i penes de presó d'entre un a tres anys.