Aprofitant que la pandèmia colpejava ferotgement Espanya, Pedro Sánchez va trencar ràpidament el bloc de la investidura per a buscar àmplies aliances, involucrant la dreta. Primer la vista estava posada en l’estat d’alarma. Però ràpidament va traslladar-ho a la comissió de reconstrucció del Congrés dels Diputats i fins i tot els pressupostos de l’Estat. En l’estat d’alarma, va aconseguir-ho al principi, però després va anar perdent cada cop més suports. L’aposta pels nous pactes de la Moncloa també ha naufragat estrepitosament, de moment amb només dos dels quatre documents aprovats. Davant d’això, hi ha veus dins del mateix govern de coalició que qüestionen aquesta estratègia.
Pablo Iglesias va ser qui va obrir la veda després del fracàs al Congrés dels Diputats. Aquest dimecres, el vicepresident segon va ser molt clar davant l’acostament al PP i Ciutadans: “Un executiu en el qual està Unidas Podemos és incompatible amb acords en qüestions transcendentals com els pressupostos generals de l'Estat amb qui està governant amb la ultradreta a Madrid, Múrcia o Andalusia”. El líder de Podemos aposta clarament per reconstruir els ponts trencats amb la majoria de la investidura. “És evident” que els pressupostos s’hauran de negociar amb ells, defensava.
La realitat és que l’executiu té dues vies per intentar tirar endavant els pressupostos, sense tenir en compte que el PP pugui tornar a posicions més moderades. La primera, aprovar-los amb el suport d’ERC i la majoria de la investidura, un fet que es complicaria amb eleccions catalanes a la tardor. La segona, reforçar l’aliança amb Ciutadans i l’estratègia de la geometria variable.
María Jesús Montero, responsable de confeccionar i buscar els suports als pressupostos de l’Estat, no es mou de la seva posició. Aquest dijous va desautoritzar Iglesias, assegurant que parlarà amb tots perquè “ningú no sobra”. És per això que la ministra d’Hisenda demana “aparcar les diferències ideològiques i els vetos creuats”. En els mateixos termes s’ha expressat avui la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha defensat que “és imprescindible que es deixin les qüestions partidistes a banda i que treballem per uns pressupostos que permetin que Espanya reprengui l’impuls”.
Fonts del govern espanyol admeten que les negociacions seran complicades. “Fàcil no serà ni amb ERC ni amb Ciutadans”, assenyalen. Tot i això, presentaran el projecte de pressupostos “quan tingui els suports suficients”, sense esperar a les eleccions catalanes. “El país no pot esperar”, asseguren. Això passaria perquè arribessin al Congrés dels Diputats al setembre. I envien un missatge als republicans: “El seu suport a les nostres polítiques socials poden tenir interès de cara a unes eleccions a Catalunya”.