Els intents del PSC, Vox, Cs i el PP per impedir que la proposta de resolució de la CUP per a la celebració d'un referèndum aquesta legislatura arribés fins al ple del Parlament no han estat els que han tombat la proposta. Ha estat la divisió de l'independentisme -que comparteix objectius però no mètodes- el que ha impedit que avui al Parlament s'aprovés la data per la celebració d'un nou referèndum, just en la vigília del quart aniversari de l'1 d'octubre.
La diputada cupaire Dolors Sabater ha defensat, en el tercer dia del debat de política general, que fixar un termini per a un nou referèndum dibuixa un horitzó que vol fer "palanca per reactivar l'independentisme", i ha apuntat que és una proposta per "generar tensió", ja que veu impossible poder exercir l'autodeterminació pactant amb l'Estat.
En contra de la proposta han votat Junts, PSC, Vox, Cs, el PP i En Comú Podem. De fet, Vox i Cs fins i tot han anunciat que portaran al Tribunal Constitucional que la Mesa del Parlament hagi admès a tràmit la proposta.
Els socis de govern han votat cada un per la seva banda. La CUP ha votat a favor, ERC s'ha abstingut i Junts en contra. La reunió que ha forçat aquest matí la formació anticapitalista per intentar arribar a un acord per fer prosperar la iniciativa no ha servit, ja que no ho han pogut desencallar. Els cupaires proposaven incloure a la proposta de resolució conjunta d'ERC i Junts sobre l'amnistia i l'autodeterminació la proposta de celebrar un referèndum abans que acabi la legislatura.
Fonts de la negociació han explicat que la CUP i ERC han arribat a posicions molt pròximes durant la reunió, però el principal desacord entre ambdues formacions era en el termini per celebrar la votació: ERC acceptava preparar-lo aquesta legislatura però no dur-lo a terme. El partit de Carles Puigdemont, en canvi, no tenia intenció de negociar amb els anticapitalistes aquesta qüestió i és que, segons ha apuntat el diputat de Junts Francesc de Dalmases, la proposta del referèndum és un "gest estúpid i inútil".
Un referèndum acordat i sense data per substituir l'1-O
Malgrat la divisió en la decisió de si fer o no un referèndum, la CUP no ha volgut contribuir a donar una imatge que l'independentisme està afeblit, per aquest motiu ha facilitat l'aprovació de les propostes presentades per ERC i Junts sobre l'amnistia i l'autodeterminació i la del 52%.
De fet, la del 52%, que és iniciativa de Junts, referma que només un referèndum acordat amb l'Estat pot substituir el mandat de l'1-O i es reclama impulsar "una comissió al Parlament amb l'objectiu de fer seguiment, retiment de comptes i compareixences d'experts sobre el procés negociador". Aquesta resolució insta el Govern a "seguir treballant amb fortalesa per poder plantejar un nou embat democràtic que permeti assolir la República Catalana".
Però ni aquesta proposta acordada ha evitat desacords. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la seva intervenció s'ha dirigit a Junts per preguntar-los com volen aconseguir un referèndum pactat "sense negociar" en una taula de diàleg. La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha estat molt crítica amb l'Estat i amb la taula, i ha assegurat que l'agenda del retrobament presentada per l'executiu de Pedro Sánchez a la taula és "unionisme màgic". En contra del referèndum que proposa la CUP, Sales ha dit que només té sentit esborrar la legitimitat de l'1 d'octubre si és amb un referèndum acordat.