Divisió dins del govern espanyol per com entomar la renovació del Consell General del Poder Judicial. Pedro Sánchez prometia aquest dilluns, quan anunciava la seva continuïtat al capdavant del govern espanyol, impulsar una “regeneració democràtica” a Espanya. Ho va dir sense cap mesura concreta sota el braç. 24 hores més tard, ha estat impossible que ni de la seva boca ni de la de cap membre del PSOE surti alguna proposta ben definida. Des de dins del seu govern, sí. Però no ha estat algú amb carnet socialista. Yolanda Díaz ha exigit aquest dimarts prescindir del PP per tal d’aconseguir renovar el CGPJ, un organisme amb el mandat caducat des de fa cinc anys.

 

Anem a pams. La llei actual marca que per a renovar l’òrgan de govern dels jutges espanyols fan falta tres cinquenes parts de la cambra baixa. És a dir, un 60% del Congrés, que equival a 210 diputats. És per aquest motiu que l’acord entre PSOE i PP és imprescindible per poder renovar els vocals del CGPJ, que ja fa cinc anys que tenen el mandat caducat. El problema és que el partit d’Alberto Núñez Feijóo es nega a arribar a un pacte, perquè l’organisme té actualment majoria conservadora, i ja li està bé que continuï d’aquesta manera. La situació ha arribat a un punt límit: la Comissió Europea s’ha ficat pel mig i exerceix actualment de mediadora, i havia instat les dues parts a arribar a un acord abans que finalitzi el mes d’abril; és a dir, aquest mateix dimarts. 

Hi ha una alternativa per sortir d’aquest punt de bloqueig: modificar al Congrés dels Diputats la llei que marca com s’escullen els vocals del CGPJ. És a dir, que en comptes de necessitar tres cinquens d’aquesta cambra, es necessiti només la majoria absoluta (176 escons). Això permetria prescindir del PP, i el govern espanyol podria negociar amb els actuals socis d’investidura. Això, és clar, implicaria negociar amb grups independentistes quins jutges passen a formar part de la cúpula del poder judicial espanyol.

Pedro Sánchez ha començat des d’aquest dilluns a aplanar el camí per fer realitat aquest escenari, el de reformar la llei per tal de renovar aquest organisme només amb majoria absoluta. “La democràcia i el parlament necessitarà articular mecanismes per treure'ns d'aquesta situació”, ha manifestat aquest dimarts a la cadena SER. Però el seu discurs no avança més. Hores més tard, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol ha receptat prudència i esgotar la negociació amb el PP fins a l’últim moment. “No em duguin a un altre escenari”, ha manifestat Pilar Alegría en aquella compareixença, i s’ha limitat a assenyalar que, en cas que el bloqueig del PP persisteixi, es poden “estudiar nous mecanismes”. 

Sumar i Podemos volen prémer l’accelerador

Ha estat molt més contundent Yolanda Díaz. Que ha demanat que aquesta negociació amb el PP per aconseguir un pacte de tres cinquens ha de tenir una data de caducitat que expiri ben aviat, i llavors “anar a un procediment de majories absolutes”. En la mateixa roda de premsa, just al costat de la portaveu socialista, la líder de Sumar ha insistit que Feijóo no té “vocació” per renovar el CGPJ. “L’acord de govern parla de reformar el Consell General del Poder Judicial, amb les formulacions que s’estimin pertinents”, ha afegit.

També aquest dimarts, el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha reptat Pedro Sánchez a utilitzar ja la majoria parlamentària del Congrés per reformar el Consell General del Poder Judicial. "Cal canviar de tàctica perquè aquesta no ha funcionat”, ha lamentat Errejón en referència als intents d’arribar a un pacte amb el PP.

Podemos ha anat encara més per feina i aquest dimarts ha registrat una reforma del sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial per tal d’habilitar l'opció de triar els vocals per majoria absoluta a les Corts espanyoles. La proposta indica que el Congrés triarà 16 vocals de l'organisme, i el Senat als altres quatre restants. Actualment, el Congrés n’escull dotze; i el Senat, vuit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!