Crida in extremis. Això és el que va fer aquest dilluns la coportaveu de Podem Alejandra Jacinto en la que va ser l'"última crida al PSOE perquè recapaciti" i acordi amb la formació lila la reforma de la llei del 'només sí és sí'. Jacinto va opinar que és "inconcebible" que en la votació que se celebra avui dimarts a la tarda al Congrés els socialistes triïn "unir els seus vots als de PP i Vox", que són "declaradament antifeministes". El govern espanyol arriba aquest dimarts al Congrés més dividit que mai tot i que els socis s'esforcen a dir que la coalició es manté intacta. El dia abans del 8-M els socialistes han decidit reformar de forma unilateral la llei de la ministra Irene Montero, sense haver arribat a cap pacte amb Podemos, i amb la seguretat que la modificació rebrà el suport del PP i, fins i tot, de Vox. Les portades evidencien la crisi i El País afirma que "l'esquerra arriba trencada" a la votació de la reforma. El rotatiu també explica que els resultats electorals tindran "conseqüències sobre els plans d'ajustament fiscal dels països de la UE".
El Mundo carrega contra la ministra Montero i afirma que "la majoria dels espanyols la impugnen" a ella i "al seu 8-M". El diari ha encarregat una enquesta, el dia abans del Dia Internacional de la Dona Treballadora i el dia que es vota la reforma de la llei del seu ministeri, per preguntar com valoren la tasca de la titular d'Igualtat. La nova norma es presenta com "la llei que aspirava a ser el paradigma del feminisme, l'escut defensiu davant els abusos, el paraigües protector de les més vulnerables i que ha quedat tacada per un greu defecte de forma que ha propiciat centenars de rebaixes de condemna i desenes d'excarceracions d'agressors sexuals". Amb aquesta duresa presenta el diari l'enquesta que indica que la imatge del ministeri d'Igualtat es veu deteriorada.
A la portada de l'ABC, sorprenentment, ni rastre de la llei del 'només sí és sí' (encara que és la notícia més gran i destacada si s'entra al portal web del rotatiu). El citat mitjà opta per una imatge gegant del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant una visita aquest dilluns al Centre de Seguretat de El Pardo i afirma que "Sánchez renuncia ara a derogar la llei mordassa". El rotatiu indica que el govern espanyol veu improbable aprovar la reforma de la llei de seguretat ciutadana aquesta legislatura. L'altre titular de la jornada explica que el ministre José Luis Escrivá contractarà 2.500 interins per treballar a la Seguretat Social i "desembossar-la". El ministre ha pres aquesta decisió després que s'hagi fet públic que el col·lapse de la Seguretat Social ha deixat fins a quatre milions de trucades sense atendre.
"Un govern espanyol dividit s'estrella contra el 8-M", titula La Razón al mateix temps que recorda les "721 rebaixes de condemnes" per la llei. La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, replica a Podemos que és la formació lila qui ha de "recapacitar" sobre la seva posició amb la reforma de la llei del 'només sí és sí' i ha instat el soci minoritari de la coalició a "replantejar-la". En roda de premsa aquest dilluns després de l'executiva dels socialistes, Alegría va defensar la necessitat de modificar la norma per evitar els "efectes indesitjats" que ha tingut, és a dir, les rebaixes de condemna a agressors sexuals.
La Vanguardia ha descobert que "l'Operació Catalunya es va activar el dia següent de la Diada de 2012". Segons el rotatiu, l'operació parapolicial contra l'independentisme es va posar en marxa el 12 de setembre de 2012, l'endemà de la primera manifestació de la Diada multitudinària. Sembla ser que aquest dia va "encendre totes les alarmes al despatx del ministre de l'Interior d'aquella època, Jorge Fernández Díaz. La imatge de la portada és per a l'Hospital Clínic, que encara no ha solucionat el ciberatac que pateix des de diumenge a mig matí. El Clínic de Barcelona recuperarà aquest dimarts un 10% de les consultes externes, després que un ciberatac del tipus ransomware o segrest informàtic hagi afectat tota l'activitat des de diumenge. També recuperarà entre el 40 i el 50% de les operacions electives a la seu Villaroel.
El Periódico porta una "radiografia del banc central europeu" i confirma el "benefici històric dels bancs pel que paguen pels dipòsits". La fotografia d'aquest dimarts és per a dos dels grans de la música a Catalunya: els cantautors Joan Manuel Serrat i Maria del Mar Bonet van ser investits aquest dilluns doctors honoris causa per la Universitat de Barcelona (UB). La institució ha atorgat la màxima distinció per “haver contribuït de manera decisiva, a través del grup musical Els Setze Jutges, a la renovació de la música popular catalana en el marc de la recuperació de la llengua i la cultura i contra l’extermini cultural del franquisme”.
"El Clínic continua sota mínims". L'Ara també opta per destacar el ciberatac que està posant de cap per avall el Clínic. Aquest dimarts, els pacients que podran visitar-se rebran una trucada de l'hospital. El criteri per a anar recuperant activitat és que hi hagi la màxima seguretat del pacient i per això la previsió és que es faci de manera "molt progressiva", afegeix la mateixa font. Per ara no hi ha data per arribar a la situació anterior a l'atac. Des del Govern també s'indica que es mantindrà tota l'activitat urgent i d'hospitalització a totes les seus del Clínic (Villarroel, Plató i Maternitat).
Finalment, El Punt Avui porta una exclusiva sobre l'1-O: "Respir per als professors injuriats". El diari català ha pogut saber que han quedat arxivades "del tot" les causes contra vuit dels nou docents de Sant Andreu de la Barca perquè l'Audiència considera que no van cometre cap delicte parlant del referèndum de l'1-O a les aules. Els professors estaven acusats de delicte d'odi contra fills de guàrdies civils que tenien d'alumnes. Fa una setmana que es va comunicar als docents la decisió de l'Audiència de Barcelona que el seu cas ha quedat sobresegut de forma lliure.