El líder de Vox, Santiago Abascal, va anunciar formalment aquest dijous la sortida de la seva formació dels governs autonòmics que comparteix amb el PP. La trencadissa afecta els executius d'Extremadura, Múrcia, Castella i Lleó, País Valencià i Aragó, on el PP aspira ara a governar en solitari. Abascal, però, va anunciar que la seva formació també retira el suport parlamentari als populars en aquests punts i a les Balears. El País recorda, en mig d'aquest divorci, que els de Vox ja han explicat que renuncien als seus quatre vicepresidents i afegeix que el president del País Valencià, Carlos Mazón, s'ha anticipat a les dimissions i ja ha destituït els alts càrrecs de Vox. La pregunta és què passarà amb la canalla? Una part ja la sabem, perquè un cop Abascal va comunicar la seva decisió, el PP ja va dir que governaria en solitari, però ens oblidem d'una part de la canalla, els municipis. "El partit ultra no aclareix el futur dels pactes en més d'un centenar de territoris", apunta el citat diari. Caldrà esperar i, si bé és fàcil imaginar que també marxaran dels governs municipals, no oblidem la frase que els polítics han pronunciat un miler de vegades per justificar infinits pactes i decisions controvertides: "La política municipal és diferent".

"Abascal imposa a Vox deixar els governs per fer agitació", titula El Mundo, que assegura que "esgrimeix la immigració per treure el partit de la política institucional". Però si seguim llegint la lletra petita, veurem que el diari ha pogut saber que el PP ha ofert quedar-se els càrrecs de Vox que no estiguin d'acord amb la ruptura. El rotatiu es pregunta si realment la immigració és el motiu del divorci i sembla que molts alts càrrecs de Vox es pregunten el mateix. "En privat, diversos dirigents regionals de la formació de Santiago Abascal han fet saber als seus superiors jeràrquics la seva voluntat de continuar als governs autonòmics. Molts amb frustració, perquè saben que no podran seguir, per lleialtat a les sigles, però altres han obert la porta a la seva continuïtat. Sobretot els de perfil més tècnic i els de segon nivell. Tot i que el PP creu que també podria retenir algun conseller", ja veurem.

La Razón parla de "model Le Pen" per definir el modus operandi d'Abascal. El diari subratlla que l'agressivitat d'Abascal cap a Feijóo ve de lluny i "només confirma la mala relació que ha existit sempre entre tots dos. També els pesa la pressió dels resultats electorals, i que Vox s'ha emmirallat en l'exemple de Marine Le Pen a França i pot tenir la temptació de creure que ha de sortir del terreny autonòmic, on realment li és igual el que passi, per jugar el partit només en clau nacional i a mitjà termini". El PP ha anunciat que Alberto Núñez Feijóo valorarà aquest divendres la decisió de Vox. Ara bé, fonts de la direcció estatal del PP han explicat que no tenen intenció de convocar eleccions anticipades en cap d'aquestes autonomies on es queden en solitari. L'objectiu dels populars és continuar governant aquests territoris comptant amb el suport extern de Vox.

D'on ve la polèmica? Dimecres al vespre el PP es va avenir a acollir als seus territoris part del contingent de prop de 400 menors immigrants no acompanyats que es troben a les Illes Canàries i que formen part d'un grup de 6.000 menors que han arribat en els últims mesos per mar. Santiago Abascal havia advertit que donaria per trencats els executius que comparteixen PP i Vox en el cas que els populars acceptessin el repartiment, però la direcció de Génova va imposar el vot afirmatiu a la distribució apel·lant a la "solidaritat" de les comunitats autònomes amb Canàries, també governada pel PP i Coalició Canària.

El País
El País
ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
El periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!