Tres mesos d'intensa negociació duta al límit s'han acabat traduint en un document de 46 pàgines que servirà de guia per al nou govern de coalició entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, amb Pere Aragonès al capdavant. S'estructura en quatre apartats, el primer dels quals és el que més suor ha costat per segellar, el de "l'estratègia independentista per fer la República Catalana". S'aposta clarament pel referèndum pactat i es deixa oberta l'alternativa en cas que fracassi la taula de diàleg.
Abans de desgranar-los, dediquen tres pàgines a la conjura per "acomodar les dues estratègies per assolir la independència, treballant plegats refent complicitats i lleialtats". Així mateix, s'exposen els valors que hauran de regir al nou executiu, i que són "corresponsabilitat, lleialtat institucional, respecte mutu i coordinació per garantir l'estabilitat al llarg de tota la legislatura". Alhora, ERC i Junts "reconeixen les diversitats d'opinions sobre les polítiques públiques i l'estratègia de país". Ara bé, asseguren "acceptar i respectar aquesta diversitat", així com el dret de cada formació a "mantenir la seva posició", si bé es "comprometen a resoldre les diferències i conflictes del dia a dia constructivament". Tot, amb l'objectiu de "minimitzar" l'impacte de futures crisis a la cohesió del govern.
El paper del Consell per la República
Entre els aspectes que es destaquen hi ha la creació del que es defineix com a Espai de coordinació, consens i direcció estratègica. Serà, diu el text, un òrgan a 5 —amb ERC, Junts, la CUP, Òmnium i l'ANC— "de manera que signifiqui aquest lideratge compartit necessari per representar la diversitat del projecte col·lectiu". El mot clau que s'utilitza per referir-se al paper del Consell per la República és "coordinació". Ara bé, s'hi afegeix que un cop aquest ens culmini "la seva reformulació en consens entre totes les organitzacions", aquest nou estat major del procés se situarà "en el marc" del Consell, que era la reivindicació de Junts.
A les primeres pàgines del document, això sí, s'explicita clarament que "el president de la Generalitat de Catalunya només respon per les seves actuacions polítiques davant del Parlament de Catalunya, en tant que és la cambra que li ha atorgat la confiança i representa la voluntat de la ciutadania de Catalunya". Ha estat la fórmula escollida per ERC per deixar clar que Pere Aragonès no estarà sotmès a cap tutela.
Substituir el mandat polític de l'1-O
Així mateix, ERC i Junts han conjugat els seus respectius fulls de ruta cap a la independència, de tal manera que es deixa clar que els recels dels junters amb la taula de diàleg no seran un obstacle perquè aquesta pugui ressuscitar. L'objectiu, aconseguir el referèndum pactat per "substituir el mandat polític de l'1-O". Això sí, en paral·lel es comprometen a preparar el terreny per si calgués fer via a través "d'un nou embat", sense fer esment explícit a la unilateralitat. Sí que es posa èmfasi en la necessitat d'anar fent la feina a nivell internacional perquè els organismes europeus puguin avalar, arribat el cas, un referèndum acordat i vinculant.
En aquest sentit es detalla que "ERC aposta per seguir explorant al màxim la Taula de Diàleg i es compromet a no dilatar la taula innecessàriament", mentre que per la seva part, "Junts assumeix donar una oportunitat a aquest espai". I s'afegeix que "l’escepticisme i els dubtes de Junts per Catalunya sobre els resultats de la Taula de Diàleg, Negociació i Acord, no seran un impediment per treballar i participar lleialment en el procés de diàleg i negociació amb el govern espanyol.
A diferència del document rubricat amb la CUP, que li donava dos anys, no es fixa el marge temporal que es donarà a la taula. Només s'explicita que se sotmetrà a "monitorització amb objectius verificables per tal de garantir l’avaluació continuada sobre el grau d’assoliment de les fites metodològiques i polítiques plantejades prèviament per les formacions independentistes. A partir d'aquesta avaluació es decidiran els passos següents, inclosa la continuïtat del procés de negociació".
En l'apartat del desplegament del programa de govern, s'hi incorporen bona part dels punts recollits a l'acord amb la CUP, per exemple, la voluntat d'explorar un programa pilot per a la creació d'una renda universal. També s'hi inclou el compromís de revisar el model de seguretat, però se circumscriu al marc d'una comissió parlamentària.
Pel que fa al repartiment de les conselleries, n'hi haurà set per a cada partit, a banda de la presidència per a Aragonès i la vicepresidència per a Artadi. ERC disposarà de Presidència, Interior, Feminismes i Igualtat, Educació, Empresa i Treball, Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació i Cultura. Junts s'ocuparà de Salut, Economia i Hisenda, Justícia, Polítiques Digitals i Infraestructures, Acció Exterior i Transparència, Recerca i Universitats i Drets Socials.
A la imatge principal, Aragonès i Sànchez. / Sergi Alcàzar