Un documental de la BBC - The mole, El talp- estrenat aquest dilluns mostra el delegat honorari per Corea del Nord, el català Alejandro Cao de Benós, facilitant suposadament operacions de tràfic d'armes i drogues per al país asiàtic. Segons Cao de Benós, però, és un producte "esbiaixat, escenificat i manipulat".
"Mai he donat el meu consentiment o he estat consultat respecte a figurar (en el documental), a participar-hi conscientment o a defensar-me en una entrevista concreta en la pel·lícula The mole", explica un comunicat en anglès remès per Cao de Benós a Efe.
The mole , dirigit pel danès Mads Brügger, reprodueix reunions filmades amb càmeres ocultes entre dos homes danesos que pretenen ser empresaris i la corporació nord-coreana Korea Narae Trading Corporation (KNTC). KNTC, amb Cao de Benós actuant com a aparent intermediari, suposadament ofereix vendre'ls tota mena d'equipament militar, inclosos míssils Scud o coets antitanc, i també productes per fabricar una droga similar a la metamfetamina.
El delegat honorari de relacions culturals amb Pyongyang, que també presideix l'Associació d'Amistat amb Corea (KFA), assegura que The Mole no té com a propòsit el periodisme sinó el sensacionalisme "amb l'objectiu" d'augmentar la facturació i ingressos de Brügger i la resta de productors. Cao de Benós argumenta que va sospitar d'un dels actors del documental, que es va fer passar per empresari, i que per això va mentir i va escenificar les suposades operacions que es veuen en la filmació quan "va començar a dir bajanades sobre produir armes".
The real-life story of two men who embark on a ten-year mission to infiltrate North Korea.
— BBC iPlayer (@BBCiPlayer) October 11, 2020
The Mole: Infiltrating North Korea. Streaming now on BBC iPlayer. pic.twitter.com/On1fM5XfjP
Al film, el delegat honorari apareix suposadament facilitant operacions de tràfic d'armes i drogues per al país asiàtic
"Vaig mentir i vaig preparar una ostentació descomunal i una promoció de venda falsa per impressionar, perquè volia obtenir més informació d'ell i veure quin era el seu veritable propòsit, o si realment volia involucrar-se en alguna cosa il·legal", assegura.
El president de la KFA afegeix que el Govern de Corea del Nord mai li ha proposat involucrar-se "o anar a la recerca de negocis que involucrin armes o drogues". L'últim informe del Panell d'Experts sobre compliment de sancions de l'ONU sobre Corea del Nord publicat al setembre ja va reportar activitats de Cao de Benós com a suposat intermediari de les operacions de KNTC, que, segons el document, va fer servir comptes a nom del català per percebre 7.100 euros.
El panell, que diu que "segueix investigant" aquestes activitats, considera que això pot implicar la participació de Cao de Benós en una operació de risc compartit amb Corea del Nord que violaria sancions internacionals.