Dels plens del 6 i 7 de setembre a la supressió de l’autogovern amb l’aplicació de l’article 155, passant pel referèndum d’autodeterminació de l’1-O, les grans manifestacions independentistes i unionistes o la proclamació d’independència. El documental El Xoc, preestrenat aquest dimecres al Col·legi de Periodistes, recorda la “tardor calenta” del 2017. La pel·lícula serà emesa en l’espai Sense Ficció de TV3 el pròxim dilluns 1 d’octubre, amb motiu del primer aniversari de la votació.
El documental, dirigit pel jove cineasta Enric Vilageliu, i que ha produït el periodista Vicenç Relats, no conté entrevistes. Tampoc compta amb una veu en off, sinó que la veu és una seqüència de tots els fets. De la mà dels seus protagonistes: de Carles Puigdemont a Mariano Rajoy, de Carme Forcadell a Carlos Carrizosa, d’Anna Gabriel a Xavier Garcia Alviol, d’Albano-Dante Fachin a Joan Coscubiela.
L’exposició dels fets no pren posició: de la mateixa manera que exposa els mítings de la campanya pel sí, recull els posicionaments contra la DUI de dirigents europeus o fins i tot de Donald Trump.
El documental compta amb moltes imatges fora dels focus i amb algun moment inèdit, com el de l’exconsellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, en una conversa informal la vigília del 27-O: “Jo crec que no la ploclamarem”.
El director Enric Vilageliu, de només 23 anys i sortit de l’Escac, va gravar ell mateix totes les imatges del documental amb la seva pròpia càmera entre el 4 de juliol i el 27 d’octubre del 2017. “No he volgut jutjar els fets, sinó exposar el que vaig veure”, ha explicat Vilageliu. “M’agradaria que es recordés com una sèrie de detalls, de petits moments, d’aquesta gran història que va passar i ens ajuden a entendre-ho millor”, ha explicat.
A més de l’emissió per TV3 en el marc d’una nit especial, on s’emetrà un segon documental, El Xoc també es podrà visionar el 25 de setembre als cinemes Texas i el 27 de setembre al Centre Cultural de Granollers.
“Seria inaudit que passéssim pel·lis de Bugs Bunny”
“Amb els fets a la mà, t’ajuda a entendre altres coses que aquella immediatesa no et permetia entendre”, ha defensat el director de TV3, Vicent Sanchis, després de la presentació del film. “El que intentem és anar una mica més enllà del que coneixíem tots. Oferim un nou enfocament”, ha afegit.
En aquest sentit, Sanchis s’ha mostrat satisfet perquè s’ha aconseguit “una nova manera d’entendre el que ha passat”, i ha insistit que, com a televisió pública, “la nostra obligació és donar totes les mirades”.
Sanchis també s’ha anticipat a les crítiques que li puguin fer per la nit temàtica de l’1-O. “Si hi ha un 1-O, el que seria inaudit que nosaltres passéssim pel·lícules de Bugs Bunny”, ha ironitzat el director de la televisió pública. “Hi ha gent que protesta perquè li agradaria que l’1-O no hagués passat, però això no ho podem canviar nosaltres”, ha conclòs.