En vigor, però, previsiblement, per poques hores. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica avui la llei de la Presidència amb la modificació de la investidura a distància, que avui recorrerà el Consell de Ministres, que es reuneix a les 11 hores per presentar el recurs d'inconstitucionalitat per evitar, de totes totes, que Carles Puigdemont pugui ser investit president de la Generalitat.

La reforma de la llei s'ha publicat poques hores abans, doncs, que el govern del PP la recorri al Tribunal Constitucional i és que, de fet, no ho podria fer si no està publicada de manera oficial. Precisament per això, la publicació està signada pel propi president espanyol, Mariano Rajoy, que ha donat l'ordre de publicar-la als butlletins oficials per poder acabar tombant-la, com previsiblement farà l'alt tribunal.

La paradoxa, però, no acaba aquí. Tot i que és habitual, sobta veure com Rajoy subscriu el text de la modificació de la llei "en nom del Rei" i d'acord amb l'Estatut de Catalunya. El DOGC, doncs, deixa per escrit que "en  cas d'absència, malaltia o impediment del candidat o candidata en la data de la sessió d'investidura, el Ple pot autoritzar, per majoria absoluta, que el debat d'investidura se celebri sense la presència o sense la intervenció del candidat o candidata, que en aquest cas pot presentar el programa i sol·licitar la confiança de la cambra per escrit o per qualsevol altre mitjà previst pel Reglament".

I no només això. També s'hi pot llegir que "el Govern i la resta d'òrgans col·legiats compresos en l'àmbit d'aquesta llei poden constituir-se, convocar i celebrar sessions, adoptar acords i remetre actes tant de manera presencial com a distància, llevat que el reglament intern de l'òrgan reculli expressament i excepcionalment el contrari", així com que "en les sessions que els òrgans col·legiats celebrin a distància, els membres poden estar en llocs diferents, sempre que s'asseguri per mitjans electrònics, considerats també com a tals els telefònics i els audiovisuals, la identitat dels membres, o de les persones que els supleixin, el contingut de llurs manifestacions i el moment en què aquestes es produeixen, així com la interactivitat i la intercomunicació entre ells en temps real i la disponibilitat dels mitjans durant la sessió".

D'aquesta manera, sosté que "quan els membres del Govern empren mitjans telemàtics per a despatxar els assumptes i exercir les funcions que els corresponen, s'entén que no es dona el supòsit d'absència a què fan referència els articles 6.1, 12.1.k, 14.5, 15.4 i 20" de la llei.

 

Ara bé. Tot i que la llei, tal i com estableix el DOGC, ha d'entrar en vigor el dia després de la seva publicació als butlletins oficials, avui el govern espanyol la recorrerà al TC i tot apunta que l'alt tribunal admetrà a tràmit el recurs del PP i que, per tant, la reforma quedarà automàticament suspesa.