Ja és oficial (i efectiu). Tal i com estava previst, el rei Felip VI i el president espanyol, Mariano Rajoy, signen avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i també al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el decret de nomenament de Quim Torra com a president de la Generalitat.

Una vegada fet aquest tràmit, Torra ja pot prendre possessió del càrrec, un acte que podria celebrar-se aquesta tarda al Palau de la Generalitat, i des de llavors ja pot nomenar el seu Govern.

Malgrat el decret està avalat per l'article 152.1 de la Constitució i el 67 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, el president investit pel Parlament ja va avançar que jurarà el càrrec prometent lleialtat al poble de Catalunya, sense fer esment a la norma suprema, com ja va fer el president Carles Puigdemont el gener del 2016.

De fet, a l'acte de possessió de Puigdemont, la llavors presidenta del Parlament Carme Forcadell va canviar la fórmula habitual que imposava al president investit "complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat de Catalunya amb fidelitat al Rei, a la Constitució, a l'Estatut d'Autonomia i a les institucions nacionals de Catalunya", però la també expresidenta de l'ANC va preguntar al president si prometia "complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament", sense al·lusió alguna a l'Estatut, la Constitució i el Rei.

 

 

El govern del PP ja va avisar que prepara una presa de possessió "constitucional" per a Torra gràcies a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, que hauria d'aixecar-se una vegada el Govern estigui format. De moment, i seguint els passos habituals i oficials, el nomenament es basa en un article de la norma suprema i un altre de l'Estatut.

El primer estableix que el president serà nomenat pel Monarca, així com que "en els Estatuts de les Comunitats Autònomes podran establir-se els supòsits i les formes de participació d'aquelles en l'organització de les demarcacions judicials del territori. Tot això de conformitat amb el previst en la llei orgànica del poder judicial i dins de la unitat i independència d'aquest".

Precisament en aquest sentit, l'article 67 de l'Estatut, de l'elecció, nomenament, estatut personal, cessament i competències del president de la Generalitat també marca que "el president o presidenta de la Generalitat és nomenat pel rei", al mateix temps que sosté que "com a representant ordinari de l’Estat a Catalunya, correspon al president o presidenta [..] promulgar, en nom del rei, les lleis, els decrets llei i els decrets legislatius de Catalunya i ordenar-ne la publicació". 

Torra ja va avisar que vol recuperar les lleis tombades pel Tribunal Constitucional i que, per tant, les portarà al Parlament perquè les torni a aprovar. Això, segons la llei, i si la cambra catalana les torna a aprovar haurà de fer-ho, segons assenyala la llei, en nom del Monarca.