Prova superada, tot i que sense  consens. L'exministra de Justícia, Dolores Delgado, ha aconseguit superar el tràmit per a tornar a ser proposada com a fiscal de Sala de la Unitat de Drets Humans i Memòria Democràtica, després que el Consell Fiscal hagi aprovat que no hi ha motius d'incompatibilitat per al seu nomenament, que va ser anul·lat pel Tribunal Suprem. La decisió del Consell Fiscal, que té caràcter vinculant, s'ha adoptat per cinc vots a favor, mentre que set vocals no han exercit el seu dret al vot, segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat aquest dimarts. L'alt tribunal espanyol va ordenar fer marxa enrere en el nomenament perquè el Consell Fiscal valorés si existeix incompatibilitat en el nomenament de Delgado per l'activitat professional del seu marit, l'exjutge i advocat Baltasar Garzón, que dirigeix una fundació centrada en la mateixa matèria, drets humans i memòria democràtica, tot i que d'àmbit internacional.

Ara, el Consell Fiscal no ha vist raó d'incompatibilitat i ha ratificat la proposta de l'actual fiscal general, Álvaro García Ortiz, successor de Delgado, per a situar-la novament al capdavant de la Fiscalia de Sala de Drets Humans i Memòria Democràtica, tal com va fer en el Consell Fiscal del 8 de juny de 2023, tot i que sense esperar l'informe del Consell Fiscal, com se li ha retret, especialment per les associacions  de fiscals conservadores.

Nomenament denunciat per associacions fiscals

El Tribunal Suprem va acordar, el maig passat, anul·lar el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de sala de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica. La secció quarta de la sala Contenciosa Administrativa va donar la raó a l’Asociación de Fiscales, l’Asociación Profesional e Independiente de Fiscales i el fiscal antidroga Luis Ibáñez, que també era candidat al càrrec. Els recurrents afirmaven que la decisió no va ser vàlida perquè Álvaro García Ortiz, el fiscal general de l’Estat, no va donar opció al Consell Fiscal per estudiar si  Delgado incorria en causa d’incompatibilitat pel fet que la seva parellaBaltasar Garzón, dirigeix una fundació dedicada a la defensa dels drets humans.

Això no obstant, la magistrada María del Pilar Teso va fer un vot particular contra l’admissió dels recursos, per part dels altres quatre companys de la secció, i va assegurar que la prohibició que fixa l’article 58.1 de l’Estatut Orgànic del  Ministeri Fiscal no fixa una incompatibilitat quan la parella és un advocat sinó si està a la carrera fiscal, i si té una activitat industrial o mercantil que obstaculitzi la imparcial  del càrrec; i en el cas de Garzón és una ONG.

Delgado  va ser escollida, sense l’anàlisi preceptiva del Consell Fiscal, i va rebre els vots d’un dels dos vocals de la Unió Progressista de Fiscals i de les dues vocals nates. Finalment, el 13 de juny el govern espanyol va nomenar Delgado fiscal de sala Memòria Democràtica, un càrrec de nova creació nascut arran de la llei de memòria democràtica. Finalment, aquest dimarts s’ha fet el tràmit consultiu i vinculant que va imposar l’alt tribunal espanyol i s'ha tornat a seleccionar Dolores Delgado pel càrrec.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!