L’exconsellera Dolors Bassa, igual que altres càrrecs i excàrrecs del partit, i dirigents històrics, ha revelat que donarà suport a la candidatura de Nova Esquerra Nacional (NEN) que encapçala Xavier Godàs en el pròxim congrés d’Esquerra Republicana i màxima rival de la candidatura Militància Decidim que lidera Oriol Junqueras. Tot i això, Bassa ha volgut precisar que el fet que s’hagi decantat per Nova Esquerra, obre la porta a avalar Foc Nou, la candidatura d’Alfred Bosch i Helena Solà. “Jo vaig dir que avalaria qualsevol de les llistes que es presentés, per tant, encara no he signat l’aval d’aquesta llista (referint-se a NEN) i m’ho estan demanant uns altres que tenen dificultats, i possiblement avali a aquests altres, els de Foc Nou, perquè tenen més dificultats”, ha explicat l’exconsellera en una entrevista a Els Matins de TV3. 

Quantes més opcions, millor

L’exconsellera d’Esquerra Republicana ha justificat la possibilitat que avali una candidatura diferent de la qual donarà suport és que és partidària que com més opcions per triar hi hagi, millor per la militància. “En un congrés la democràcia és que tinguem més llistes i més puguem definir la militància quins són els projectes que més vols pel teu partit”. En aquest sentit, afirma que “tothom té dret a presentar-se”, i ha puntualitzat que “opino diferent d’alguns que diuen que Oriol Junqueras no té dret a presentar-se”. Durant l’entrevista, Bassa ha explicat que després que es fes públic el manifest que demanava nous lideratges al partit, es va trobar amb Junqueras i aquest li va preguntar per què ho havia signat, i a l’hora, Bassa li va recomanar que signés el manifest per evitar “conflictes”, però l’expresident va justificar que li semblava que el text anava contra ell. Bassa, però l li va explicar que no ho havia signat en contra d’ell en absolut, sinó per una sèrie de raons, com tenir un partit amb més transparència i estar a favor de la renovació dels seus lideratges. 

Bassa ha assegurat que va signar el manifest dels 300 quan va sortir “sense que ningú en digués res” i sense que “hi hagués una candidatura concreta”, perquè estic d’acord amb tot, i ha seguit donant suport a la candidatura que va sorgir arran d’aquest manifest. “A mi m’agrada la presentació aquesta d’un grup coral, sense un personalisme. Ara, dit això, que els militants triïn”. L’exconsellera ha considerat que el millor seria que cap de les candidatures tingués més del 50% dels suports. En cas que en una primera ronda cap de les llistes superi aquest llindar, hi haurà d'haver una altra votació al cap de 15 dies entre les dues que tinguin més suports.

Deixar pas a nous lideratges

L’exconsellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies (2026-2017) és partidària de deixar pas a les noves generacions. “Personalment, quan vam sortir de la presó, vaig ser la primera de dir que si cada un és conscient que el 2017 va fer el màxim per la independència, ara no podem tornar-ho a fer, havíem de fer una altra cosa, per tant, nosaltres no hem d’estar al capdavant. Sempre he pensat que els que érem els líders en aquell moment, no vol dir que desapareixem de la vida política, però no hem d’estar al davant”. 

Cap retret a Junqueras, però…

En aquest aspecte, no combrega en absolut amb l’opinió d’Oriol Junqueres. “No tinc res contra l’Oriol Junqueras, però sí que penso que ser líder d’un partit quan ho has estat 13 anys…el cicle polític ha canviat totalment, ara no és el que passava anys enrere, deixem pas a l’altra gent. Jo no vull ser una generació tap, per això penso que no hi haig de ser”. Tot i discrepar, Bassa ha assegurat que “no li retrec absolutament a Junqueras”, “ell ha liderat el partit, ha anat sumant moltes persones”, però “l’única cosa” en la que no està d’acord és que "deixes el partit abans que acabi el cicle, per tant, marxa de la responsabilitat més important de decidir que es feia després de quatre eleccions que ens va anar malament”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!