El Patronat de la Fundació Catalunya Europa (FCE) ha escollit per unanimitat Dolors Camats Luis com a nova directora general de la fundació. L'exdiputada d'ICV al Parlament de Catalunya, que fins ara era membre de la Comissió Executiva de la fundació, substitueix Pau Mas Codina, que ha ocupat el càrrec des del 17 de febrer de 2020. Camats, que va néixer a Barcelona l'any 1971, ha dirigit entitats en l’àmbit de l’economia social, el cooperativisme i el tercer sector. També ha liderat projectes internacionals a la Mediterrània i l’Est d’Europa.
La flamant directora de la Fundació Catalunya Europa també ha estat responsable de cooperació internacional a la Xarxa Vives d’Universitats, presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i col·laboradora del Consell d’Europa o la Fundació Universitat de Barcelona, entre altres. Concretament, fins a ser nomenada directora de l'entitat europeista, dirigia la COV, una cooperativa d’habitatge i serveis a les persones, del Prat de Llobregat.
La FCE, una entitat amb vocació europeista
La Fundació Catalunya Europa va néixer el 2007 arran de la vocació europeista de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i Mira, que n'és el fundador i president honorífic. Actualment, la presidenta de la fundació és Airy Maragall Garrigosa, i la Comissió Executiva està formada per Guillem Maragall Garrigosa (vicepresident), Dolors Clavell, Oriol Nel·lo, Enric Marín Otto, Joaquim Coello, Josep Maria Vallès i Max Vives-Fierro (secretari). Tal com la mateixa entitat explica al seu perfil oficial de Twitter, el seu objectiu és "buscar les bones pràctiques europees per portar-les a Catalunya". També "promoure el debat europeu i la projecció de Catalunya a l'exterior".
La Fundació ha aprofitat l'anunci sobre el nou nomenament de Camats per agrair la tasca feta pel fins ara director, Pau Mas. Mas ha hagut d'encapçalar l'organització durant una etapa fortament condicionada per la pandèmia, mantenint els objectius de l’entitat, amb l’impuls de nous projectes en l’àmbit de la divulgació de la realitat europea, el debat democràtic i els reptes de les ciutats enfront dels actuals grans desafiaments globals. Al web de la Fundació, es pot consultar la resta de l'organigrama.
Manifest fundacional de la FCE
El manifest fundacional està elaborat per l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i el podeu llegir a continuació.
La personalitat nacional de Catalunya està dotada d’una innegable vocació europea. Catalunya forma part de la història d’Europa. Catalunya és i vol continuar sent, una regió potent d’Europa i un dels seus motors. Catalunya pot aportar al patrimoni comú europeu la seva prosperitat econòmica, la seva capacitat d’innovació, la seva cohesió social i la seva identitat cultural i lingüística. I a la vegada, Catalunya vol aprendre i intercanviar idees, models, propostes i projectes amb la resta de regions i nacionalitats europees.
Als ulls de la resta del món, Europa ha esdevingut un referent de qualitat per la seva convivència pacífica, malgrat haver patit dues guerres devastadores, pel seu sistema polític democràtic, per la seva prosperitat econòmica i pel seu model social i multicultural. A Europa li manca acabar de crear un sistema institucional i un entramat empresarial i social a l’alçada de les seves capacitats i ambicions.
Europa, però, no és un ens abstracte en el qual ens hàgim d’emmirallar. Europa és una realitat viva, concreta, forjada per milers i milers d’iniciatives privades, públiques i socials que concorren al seu progrés. Catalunya forma part d’aquesta realitat i alhora contribueix a forjar-la. I això comporta certes exigències: assolir els estàndards de qualitat democràtica, de qualitat de vida i d’excel·lència en el treball i en la creació de riquesa que són característics d’Europa.
La Fundació Catalunya Europa neix amb el propòsit d’invertir en la recerca dels coneixements i de les bones pràctiques que configuren aquest ideal europeu d’excel·lència democràtica, cívica, econòmica i social. Amb la certesa que Catalunya pot aportar molt, però aprendre encara més. L’activitat de la Fundació es guiarà per la convicció que la lliure circulació d’idees, de projectes i d’experiències és necessària per estimular la creativitat i l’emulació.