La cimera hispanofrancesa del pròxim 19 de gener tindrà resposta. Malgrat les diferències cada cop més visibles entre partits i entitats, l'independentisme ha recuperat la unitat per manifestar-se contra l'intent declarat del president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, de certificar des de Catalunya la fi del procés. A la convocatòria organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i el Consell de la República s'hi ha sumat també una trentena d'organitzacions de la societat civil i els principals partits independentistes. Ara bé, una de les principals figures del moviment, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no serà a la mobilització perquè assistirà, amb el seu propi programa de prioritats, a la cimera entre els dos caps d'Estat. Un equip d'ElNacional.cat conversa amb la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, per saber com arriba l'independentisme a aquesta cita i què pretén el govern espanyol amb aquesta exhibició de força.

Dolors Feliu, abans de l'entrevista / Foto: Montse Giralt

Per què fa falta una manifestació contra la cimera?
Fa falta perquè aquesta cimera vol demostrar que a Catalunya ja no hi ha moviment independentista, ja no hi ha procés, i que Espanya i França poden venir aquí a prendre decisions que beneficien els seus Estats, però que concerneixen Catalunya. Venen a celebrar una cimera de cooperació en territori català, que és per on passa la majoria de les seves relacions, i que ells el dominen. Nosaltres hem de sortir a dir que no, que les decisions de Catalunya es prenen a Catalunya. Volem tenir veu i exercir la sobirania del territori català.

Pere Aragonès hauria de portar l'autodeterminació i el reconeixement de la identitat catalana a la cimera hispanofrancesa

L'argument de la tria de Barcelona perquè és l'indret d'on surt el corredor del BarMar no el compren, doncs?
Sí, però queda clar que utilitzen Catalunya, que els va bé Catalunya, que venen i decideixen a Catalunya però sense escoltar-nos. El Govern farà d'amfitrió, però no podrà decidir res. Si volen fer un gasoducte que passi per Catalunya, venen aquí, fan el gasoducte i ho decideixen ells. I si algú creu que hi ha un problema perquè els catalans volen la independència, diuen "Mireu com venim aquí Espanya i França a prendre les decisions sobre Catalunya".

No és cap coincidència, doncs, que sigui una cimera dels dos Estats que controlen territori dels Països Catalans.
Evidentment, i que es relacionen sobretot per Catalunya perquè és la zona estratègica per on passen totes aquestes comunicacions. Ells volen demostrar que és seu i es prenen les decisions que convenen per a Espanya, França i Europa, sense haver d'escoltar els catalans perquè creuen que el moviment independentista està desarticulat.

 

Precisament per això, creieu que l'Estat s'esperava que l'independentisme no reaccionés?
No s'ho esperaven. Ells pensen que el moviment està desarticulat. Amb les manifestacions estan acostumats a sentir números molt grans de gent que es manifesta, però com que no els destorben a Madrid no els molesta. Pensen que tampoc molestarem aquí, però hem de sortir a demostrar que aquestes manifestacions són reals i que volem prendre les nostres decisions. Volem la independència precisament per això.

I ara hi haurà l'oportunitat que Pedro Sánchez vegi la manifestació en directe.
Aquesta és la nostra pretensió. Caldrà veure què passa amb les mesures de seguretat, però volem que la gent surti al carrer perquè es vegi que el moviment independentista hi és.

Dolors Feliu, en un instant durant l'entrevista / Foto: Montse Giralt

Temeu algun canvi d'última hora, o que el cordó de seguretat sigui més ampli, per allunyar els manifestants?
No tenim notícies que s'estiguin planejant canvis, però sí que temem una forta zona de seguretat. Ara bé, el dret de manifestació es garanteix permetent que es vegi la protesta. No es pot fer veure que no hi ha cap protesta, fent tot el possible perquè només hi hagi imatges de la cimera i allunyar els manifestants, ja que això va contra el dret de protesta. S'ha de poder visualitzar la queixa perquè sentin que no hi ha acord de la ciutadania amb el que estan fent.

La cimera vol demostrar que Espanya i França poden venir aquí a prendre decisions que beneficien els seus Estats però sense escoltar Catalunya

L'indret escollit per la cimera, amb la geografia en què es troba el MNAC, respon a l'intent perquè la manifestació no destorbi?
Encara no sabem fins on s'acordonarà exactament, i no sabem quan es va triar l'indret. Des del principi, el MNAC era un lloc previsible, i no podem fer conjectures sobre coses que no sabem. Però és cert que és un lloc de difícil accés per les seves condicions.

Pel que fa a l'assistència, serà un dijous en horari feiner. Sou optimistes sobre la gent que hi assistirà?
Sabem que és un dia feiner, amb totes les dificultats que això comporta, però animem la gent a venir i protestar. Això és tot el que podem fer, preparar i ser motor perquè la gent pugui exercir aquest dret de protesta i la voluntat d'independència de Catalunya per prendre les nostres pròpies decisions.

 

Com s'ha gestat aquesta manifestació unitària entre l'ANC, Òmnium i el Consell de la República?
Estem sempre en contacte amb Òmnium. Encara pensem tots una mica en la mateixa línia. Va sortir Lluís Llach i el president Carles Puigdemont amb els seus tuits, i nosaltres anàvem pensant el mateix sense dir res perquè ho estàvem cuinant. Encara que sembli que hi ha tensions i contradiccions, estem en total contacte.

És incongruent que ERC sigui a la manifestació i Pere Aragonès no hauria d'assistir a la cimera

En el passat hi ha hagut divisió entre les entitats. Hi ha hagut bona entesa per treballar aquesta acció unitària?
Sí, hem estat parlant i intentant superar alguns temes que no hem acabat de superar en el passat. Cada organització té una línia diferent, de vegades, però ens uneix la voluntat de fer front a l'Estat espanyol i la seva exhibició de poder a Catalunya.

L'última mobilització unitària va ser la del cinquè aniversari de l'1-O. Aquella jornada va deixar xiulets cap a ERC i Òmnium. Temeu que torni a passar i torni a haver-hi oposició entre l'independentisme?
L'objectiu està posat en els Estats espanyol i el francès, en la cimera, i en la voluntat d'independència per poder prendre les decisions des del poble català. De vegades hi ha discrepàncies en el món independentista que no hem de maximitzar, perquè tot és fruit d'estar intentant avançar. Hi hauria molta tranquil·litat si tots apostéssim per un diàleg que pot durar anys i panys, però hi ha diferents visions. Això sí, l'Estat ens uneix quan ens fa alguna exhibició de poder com aquesta, i aleshores es mobilitza tot l'independentisme.

 

Parlant del diàleg, ERC serà a la manifestació. Entenen que un partit que aposta pel diàleg amb l'Estat ara es manifesti contra l'Estat?
Trobem la postura incongruent perquè la manifestació vol criticar que aquests dos Estats venen a refermar el seu poder sobre Catalunya, exhibir que les decisions es prenen fora d'aquí i que nosaltres no tenim paraula, més enllà de fer d'amfitrions. ERC pot fer el que vulgui i donar les explicacions que vulgui, però la gent també és lliure de creure-se'ls i de treure les seves pròpies conclusions.

En aquesta línia, Pere Aragonès serà a la cimera mentre el seu partit es manifesta. Això també és incongruent?
Sí, a no ser que aprofiti per fer un gest com ara desplegar una estelada o dir clarament que volem una Catalunya independent, i mostrar un capteniment de rebuig contra la cimera, cosa que no sembla, per ara, que hagi de ser la seva intenció.

La presidenta de l'ANC, davant del MNAC / Foto: Montse Giralt

Creieu, doncs, que Aragonès no hauria d'assistir a la cimera i ser a la manifestació?
Sí, això creiem.

Parlàveu dels temes que portarà el president a la cimera. Hi haurà qüestions de llengua, d'infraestructures i de passos fronterers. Amb això n'hi ha prou o s'hauria d'aprofitar l'escenari per posar sobre la taula l'autodeterminació?
Tots aquests temes demostren el capteniment dels Estats espanyol i francès envers Catalunya i són indicadors. S'han de reivindicar i demanar, però no arribaran fins que fem la independència. Aquests Estats estan defensant que el procés independentista s'ha acabat i que ells poden venir aquí a prendre les seves decisions. De la mateixa manera que ho fan amb la nostra llengua i tallant els passos, també ho fan amb els interessos espanyols a Catalunya. Però la principal reivindicació catalana és tenir veu, tenir poder de decisió i que se'ns reconegui el dret d'autodeterminació.

L'ANC i Òmnium tenim línies diferents, però ens uneix la voluntat de fer front a l'Estat espanyol i la seva exhibició de poder a Catalunya

Què li demanaríeu a Aragonès que plantegés a la cimera?
L'autodeterminació i el reconeixement de la identitat catalana, perquè a partir dels Tractats dels Pirineus es va dividir Catalunya. Ens sentim una identitat, i el primer és el reconeixement de la identitat i la protecció del que som com a nació. Aquí tenim el problema de la llengua, la Bressola amb algun Lycée pendent a Perpinyà, els ajuntaments amb les dificultats de parlar català a França, i la imposició del 25% de castellà a les aules per part dels tribunals espanyols.

 

I també hi ha la qüestió de les fronteres tancades pel govern francès.
Sí, hi ha el pas de Banyuls, on fa poc vam fer una gran reivindicació. I els corredors i les infraestructures, els trens entre Espanya i França, les línies regulars... Són temes que hem de reivindicar, però sobretot hem de reivindicar que som una nació i que hem de ser tractats com a tal, i el dret a l'autodeterminació per fer la independència.

La presència d'Aragonès a la cimera amb Sánchez i Macron normalitza les relacions?
Això és el que ens fa més mal de tot. A no ser que surti amb una estelada enmig dels dos --això ens aniria bé, és una proposta--, aquesta foto, fent-se l'amic i rebent-los tan bé, certifica que estem molt contents que prenguin les decisions per nosaltres i de tenir-los com a convidats, quan venen aquí a demostrar que s'estan repartint Catalunya i prenen decisions sobre interessos dels Estats espanyol i francès que concerneixen Catalunya.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu / Foto: Montse Giralt