La presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Dolors Feliu, s'ha manifestat aquest dimecres sobre la negativa del president Pere Aragonès a la proposta de fer efectiva la DUI el 2023, assegurant que "no hi havia gaires esperances, però pensaven que potser hi havia una escletxa després de la gran manifestació de l'11-S". Feliu ha afirmat que confiava en el fet que Aragonès donés un temps per pensar sobre la proposta. "Evidentment, no ha estat així. El president ens va dir que no hi havia cap canvi d’estratègia ni de matís en la seva posició d’abans de la Diada". En una entrevista a Els Matins de TV3, Feliu ha criticat l'immobilisme d'Aragonès i ha defensat que "si les forces actuals del Parlament i del Govern no volen fer cap pas, cal que convoquin eleccions". En ser preguntada sobre si després de la negativa del Govern, encara hi ha suficients suports per defensar la DUI, Feliu ha assegurat que "no hem acabat encara la ronda de reunions amb partits i entitats, però veiem immobilisme del president Aragonès". 

 

Acció de l'ANC per l'1-O

Feliu ha indicat que de cara a l'1-O, l'ANC està estudiant quina serà la situació que es veurà durant aquestes tres setmanes, i que si la gent que va sortir l'11-S ha mogut els escenaris i si les coses estan igual "sortirem amb el mateix clam que ara". Tot i que ha detallat que "si es plantegen altres escenaris, que de moment no ho sembla, haurem de preparar altres escenaris". En aquest sentit, ha defensat la DUI assegurant que "fins al 2023 hi ha temps perquè l’Estat reaccioni".

Sobre si el Govern ha mostrat intenció de deixar més marge per declarar la independència amb més temps, Feliu ha afirmat que el president Aragonès ha dit que no i que tampoc no va marcar cap mena de voluntat de moviment ni d'avançar en aquesta línia. "Ja acceptem que no podem fer la independència demà, però vam proposar buscar un horitzó dins d’aquesta legislatura", ha explicat Feliu. D'altra banda, també ha parlat sobre trobada amb el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i ha relatat que "tampoc es va voler pronunciar de manera clara, però no compateix que Aragonès no consultés la seva negativa al Govern". 

Llista cívica 

La presidenta de l'ANC ha tornat a defensar la llista cívica com la millor opció per superar l'immobilisme. Així doncs, ha detallat que aquesta llista hauria d’estar formada per "referents activistes del país i en forma d’agrupació d’electors", sobretot ha posat l'èmfasi a dir que no ha d'estar vinculada a partits. "Ja gairebé ho hem provat tot, però creiem que en aquesta encara queda recorregut, no podem seguir vinculats a partits que davant de la sortida massiva de gent al carrer no mouen una pestanya". 

Feliu ha expressat que el president els va dir que no pensa tractar la seva proposta al debat de la política general. De fet, Feliu ha detallat que la consellera de la presidència, Laura Vilagrà, va donar la proposta com a no feta. "Veiem que és difícil que la proposta tiri endavant amb la porta totalment tancada pel president, i la seva intenció és molt clara i és ni contemplar-ho".