Més moviments. Enmig de la multitud de noms que sonen per rellevar Elisenda Paluzie com a presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana aquest pròxim mes de maig, n'hi ha un que sona fort. I després de l'anunci d'avui, encara ho fa més. I és que l'advocada i activista Dolors Feliu, que és vista com la candidata de consens de l'independentisme, ara ha fet un nou pas per a optar a la presidència de l'entitat. Després que aquesta setmana hagi tancat el termini per presentar la seva candidatura per a ser membre del Secretariat Nacional (pas previ per a posteriorment ser escollit líder de l'ANC), Feliu ha anunciat que es dona de baixa del Consell per la República, del qual era membre de l'Assemblea de Representants.
Ho ha fet a través d'una carta que aclareix els motius pels quals abandona el seu càrrec a l'òrgan republicà. Després d'anunciar la seva "renúncia com a membre de l'Assemblea de Representants del CxRep", càrrec pel qual va escollida l'octubre de l'any passat, ha afirmat que la institució "ja no és el mateix que era" quan ella en va sortir elegida. I és que ara el Consell ja s'ha posat completament en marxa: el Govern, presidit per Carles Puigdemont, ja funciona, i fins i tot ha emès els seus primers missatges. "La mateixa constitució de l'Assemblea, els treballs de les diferents Comissions, les tasques d'elaboració del Reglament i finalment el recent nomenament d'un govern definitiu, donen fe de la gran feinada feta durant aquest temps i de la posició actual molt més sòlida del CxRep".
Tot i no referir-se explícitament a l'Assemblea Nacional Catalana, les seves intencions han quedat paleses igualment, ja que ha reivindicat que en aquests moments el seu compromís amb la independència de Catalunya la porta "a nous camins en organitzacions igualment cabdals per assolir-la". "I crec que l'única manera d'encarar els reptes és de forma transparent i amb la dedicació que correspon", ha continuat. Però, tot i deixar el CxRep, ha reivindicat la importància de l'òrgan "com eina per aconseguir la independència". "Espero que pugueu entendre aquest exercici de sinceritat, implicats com esteu en la lluita per la llibertat del nostre país", ha dit.
Qui és Dolors Feliu?
La candidata a presidir l'ANC es defineix com a advocada i activista. És lletrada de la Generalitat, havent estat directora dels Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la institució durant vuit anys. A més, ha manifestat el seu objectiu independentista en nombroses ocasions. Exemples en són els diversos llibres que ha publicat al respecte, com ara Manual per la independència el 2013 i Octubre al carrer el 2018. Fins i tot va formar part de la llista de Junts pel Sí a les eleccions al Parlament el 2015. Però ha anat més enllà, sent una figura molt rellevant a les bases de l'ANC i al CxRep que ara ha deixat.
Jordi Pesarrodona, l'altre nom sonat
Dolors Feliu no és l'únic nom destacat que s'ha filtrat que opta al Secretariat Nacional. L'altre de notable és el de Jordi Pesarrodona, que ja va confirmar la setmana passada a ElNacional.cat la seva intenció. "Vinc a sumar", va afirmar. "Jo vinc a treballar, a aportar el meu gra de sorra". En aquesta línia, va subratllar que la seva popularitat pot ajudar a fer avançar el procés independentista des de la presidència de l'ANC, però està obert a assumir qualsevol paper que se li ofereixi: "Estic totalment a disposició, no aspiro a res. Si em toca acceptaria, però intento fugir de protagonismes", va dir. És precisament per això que Pesarrodona prefereix l'opció d'una presidència col·legiada i consensuada que permeti anar "tots a una".
Pesarrodona també va aprofitar l'oportunitat per reivindicar la importància del CxRep, l'òrgan que fins ara comptava amb Dolors Feliu. "Crec que el Consell per la República és l'eina institucional i l'Assemblea Nacional Catalana és l'eina mobilitzadora. Hem d'anar colze a colze", va explicar. I és que Pesarrodona també participa en la institució republicana: concretament és membre de l'Assamblea de Representants i vicepresident segon de la Mesa del Parlament del CxRep. "El Consell ens fa moltíssima falta", va assegurar.
Fi de l'era Paluzie
El passat mes de març va començar la X assemblea general ordinària (AGO) de l'Assemblea Nacional Catalana i, també, diversos tràmits per afrontar el futur de l'organització i tancar etapes, ja que també s'ha engegat el procés per rellevar Elisenda Paluzie al capdavant de l'organització, després que hagi extingit el màxim de mandats permesos segons els estatuts de l'entitat: dos, que són quatre anys. Les eleccions internes estan previstes del 10 al 14 de maig. No només s'haurà de substituir Paluzie, sinó també el vicepresident David Fernàndez, que ocupa aquest càrrec des de fa dos anys i que els dos anteriors ja formava part del secretariat, per la qual cosa també s'extingeix el seu mandat. Així, el relleu al capdavant de l'organització haurà de produir-se segur, i ho triaran els socis al maig votant tant de forma telemàtica com presencial.