La del 2023 és la segona Diada que Dolors Feliu viu com a presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, l'entitat que cada 11-S organitza la multitudinària manifestació al centre de Barcelona per reclamar la independència de Catalunya. La de l'any passat va estar marcada per l'absència d'ERC i del president Aragonès, mentre que la d'enguany s'enmarca enmig de les negociacions per una possible investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, a la qual Feliu s'hi oposa radicalment a no ser que els partits independentistes la pactin a canvi de la independència del país. En aquesta entrevista a ElNacional.cat repassa el moment polític que viu Catalunya i el moviment independentista.
Quina expectativa tenen d'aquesta Diada?
Esperem que la gent surti al carrer perquè és un moment on la voluntat d'independència s'ha de fer sentir per part de tothom. Se'ls hi ha de dir molt clarament, tant a l'Estat espanyol com als nostres partits i Europa, el que vol la gent. Ens hem de fer veure. Cadascú es representa a si mateix durant la Diada.
És una prova per veure quin és l'estat d'ànim del moviment?
Nosaltres posem la Diada a disposició de la gent. Ens agrada que sigui multitudinària perquè la nostra finalitat és assolir la independència, però que hi hagi molta gent o poca gent depèn de l'hàbit de cadascú.
Exercirem pressió sobre els partits perquè no es dobleguin davant falsos cants de sirena i defensin la independència de Catalunya
Després de l'absència de l'any passat, ERC i el president Aragonès seran a la manifestació de la Diada, considerant que enguany el seu to és diferent. Ho veieu així des de l'Assemblea?
El to sempre és el mateix: volem la independència. I això ho bolquem sempre sobre el moment. Enguany la samarreta és de color blau i amb l'estelada perquè aquest semestre és el de la presidència europea per part d'Espanya i volem apel·lar Europa. Però també demanem el compromís amb la independència per part dels partits que es diuen independentistes enfront de l'Estat espanyol. I de vegades aquests partits se senten interpel·lats, però això només es fruit de la nostra anàlisi sincera. Ara exercirem aquesta pressió sobre les formacions perquè no es dobleguin davant falsos cants de sirena i que defensin la independència de Catalunya.
Per l'Assemblea, aquesta assistència d'Aragonès i ERC és una bona notícia?
Per nosaltres l'èxit és la gent. I com més, millor, perquè aquí va de persones concretes que venen perquè se senten interpel·lades amb aquest crit cap a la independència i la voluntat d'aconseguir-la. Evidentment, el Govern de la Generalitat i Pere Aragonès com a representants de tots i totes està bé que hi sigui, perquè senti el nostre clam, valorar-lo i sentir-se pressionat per fer passos cap a la independència.
Diria que en aquests dos anys llargs hi ha hagut passos cap a la independència?
Des de l'última Diada hi ha hagut un trencament de l'immobilisme que s'estava instal·lant en aquest país, per evitar l'autonomisme. Primer de tot es va trencar quan es va cridar a no anar a la manifestació, però la gent va venir més que mai. També amb la ruptura del Govern que es deia independentista però que no tenia cap mena de projecte. També hi ha hagut manifestacions per protestar contra la reforma del Codi Penal... Tot això ja és un pas per aconseguir la independència. Sense mobilització no la farem.
Sortir a cridar "independència" és la manera de dir als partits "no us veneu per res que no sigui la independència, no entendrem una investidura que no sigui a canvi d'això"
La manifestació d'enguany per a què hauria de servir?
En aquest moment estem tots mirant que passa en la voluntat del govern espanyol de ser investit amb el suport de partits que es diuen independentistes. Sortir al carrer cridant "independència" és la manera de dir-los a aquestes formacions "no us veneu per res que no sigui la independència, no entendrem una investidura a Madrid que no sigui a canvi d'això". La manifestació de la Diada és més necessària que mai, perquè si ens quedem tranquils a casa, acabarem caient en aquests pactes que només suposaran més autonomisme i apuntalar aquest govern de Madrid que ens represalia i que ens enganya contínuament.
Dimarts passat vostè va ser a Brussel·les escoltant el president Carles Puigdemont. Com valora la seva conferència?
Nosaltres hi vam anar perquè realment hi havia molt silenci. S'entén que era volgut, perquè no sempre has d'estar prenent posicions, però veiem que estava primant tot el discurs de Podemos, venent-nos que l'amnistia ja estava feta, que era una amnistia-perdó, que incloïa tots els repressors... Davant aquests silencis, jo crec que va ser útil que ens expliquessin que hi ha. Està bé saber que passa. Vam veure que hi ha una malfiança cap al PSOE, que són uns negociadors tramposos, com hem vist altres vegades. També vam veure que tampoc es descarta ni molt menys donar suport a la investidura. Ara per ara, la investidura d'un president del govern espanyol per part dels partits independentistes la veiem molt hipotètica.
Ha dit que Puigdemont no va descartar el suport del seu partit a una possible investidura. Això la va decebre?
El president va dir que si no es donaven aquestes condicions prèvies no s'arribaria a res. En la reunió anterior a la conferència també ho va dir i a això ens remetem.
Seria mala notícia que Junts s'afegís a l'estratègia d'ERC. Suposaria competir per qui és més bon negociador o qui es deixa enganyar més per Espanya
Des d'ERC reivindiquen que ara Junts compra el seu discurs sobre la negociació. Comparteix aquesta visió?
Sí realment això fos així seria una mala notícia. Suposaria competir per qui és més bon negociador o per qui es deixa enganyar més o menys per Espanya. Estarem molt amatents a veure si aquest discurs porta a una repetició de les tàctiques d'Esquerra en l'última legislatura. Això no pot passar. Aquestes tàctiques avalen les polítiques de l'Estat espanyol i no només no ens porten enlloc, sinó que minven la nostra força a nivell internacional perquè sembla que si estem parlant ja s'ha acabat el problema. L'Estat sempre explícita que no vol cap referèndum. Quan ho verbalitzen els hi hem de fer cas. Per això existeix el temor que a la via d'Esquerra Republicana d'aquesta darrera legislatura ara s'hi pugui sumar Junts. Això seria una molt mala notícia.
Creu que després de les paraules de Puigdemont, ERC i Junts estan més a prop de coordinar-se a Madrid?
Clarament, jo crec que hi ha opcions que això passi. ERC manté la seva via de la passada legislatura, ja ho han dit molt clarament. I a Junts veiem aquest discurs que té alguns elements que ens agraden, però també hi ha aquesta part que pugui acabar-se convertint amb un altre negociador. I d'això ja en tenim experiència des de fa 300 anys.
Abans de la conferència bona part del moviment independentista es va reunir en una trobada prèvia. Feia molts anys que això no passava.
Està bé que hi hagi aquest intercanvi d'opinions però això no ha de ser una tàctica per fer veure que s'estan donant passes que no s'estan fent. En el passat ja es va vendre així, quan en realitat aquest G7 no servia per avançar i no es va arribar enlloc. Estem en contra de donar unes aparences que no són reals i això és el que va passar amb aquella reunió. El que havíem anat a fer a Brussel·les no era obrir una nova via sinó escoltar la posició de Junts. Ara mateix no hi ha cap projecte sobre la taula dels partits independentistes per fer la independència. Hem de veure com es deslloriga tot plegat.
Una amnistia sense canviar les regles del joc és una amnistia falsa, un indult o un perdó
Sembla que la carpeta de l'amnistia està més oberta que la de l'autodeterminació en la negociació per un nou govern espanyol. Els partits, però, insisteixen que aquesta només ha de ser el punt de partida. Si Pedro Sánchez és comprometés únicament a l'amnistia, se l'ha d'investir?
Clarament no. Si tenim una amnistia sense canviar les regles del joc, és una amnistia falsa, ja que es converteix en un indult o un perdó. Un perdó per què? Els activistes mai no han exercit violència i això ho diu fins i tot el Consell d'Europa. La violència la van exercir els repressors. I el mateix dia que es comença a parlar d'aquest tema es deté a unes persones que volien fer una acció de protestes contra la Vuleta, acusant-los de terrorisme i alliberant-los amb càrrecs.
Creu que una llei d'amnistia en aquests moments podria perjudicar l'independentisme?
És jugar amb els nostres sentiments d'angoixa. És fer xantatge emocional cap a les persones que més pateixen que són els represaliats. És un intent de tancar el tema i deixar de parlar d'independència. I no ens podem fer xantatge d'aquesta manera.
Des del passat 23 de juliol es parla molt de la dependència de Pedro Sánchez dels partits independentistes per tornar a ser investit. Té la sensació que el moviment torna a tenir un moment protagonista?
Realment és així. En aquest últim any s'ha tornat a parlar de l'independentisme després d'un temps en què havia passat a un segon pla. Ara se'n parla molt al Congrés i aquí a Catalunya també, a banda d'Europa i mitjans internacionals. Aquest focus és una bona notícia. La qüestió ara és aprofitar-ho per fer la independència. L'11-S ha de ser una crida a fer la independència ara que tornem a ser decisius.
Tant de bo no calgui fer una nova llista a les pròximes eleccions al Parlament perquè ja fóssim un Estat independent
A banda de la manifestació de l'11-S i la de l'1-O, hi ha més manifestacions a la vista per tornar a la mobilització?
S'havien preparat mobilitzacions durant la presidència europea de l'Estat, però es va rebaixar molt el to de les trobades pel tema del govern espanyol en funcions després de les eleccions. Però alguna acció amb una altra entitat sí que estem pensant de fer.
En les eleccions espanyoles del 23 de juliol l'independentisme va perdre centenars de milers de vots, alguns partits més que d'altres. Això reafirma la vostra aposta per la quarta llista independentista en les pròximes eleccions al Parlament?
Estem a l'espera de veure quina és l'acció dels partits dits independentistes per fer la independència. Tant de bo no l'haguéssim de fer aquesta llista perquè ja fóssim un Estat en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya amb aquestes sacsejades que ara tenim a l'abast. Nosaltres els hi diem als partits que tant de bo aquesta llista no hagi d'existir. Però si tenim males notícies de autonomisme, d'investidures i de continuar amb aquest deixar-nos convèncer per res i promeses mal complertes hi haurà una llista que no serà la quarta, sinó l'única per fer la independència.