L'eurodiputada del Partit Popular Dolors Montserrat ha perdut les formes aquest dimarts a l'Eurocambra en acusar de "desinformar" a l'expert en llengües Paul Videsott, qui ha presentat els resultats d'un informe sobre la situació de les llengües minoritàries a la UE davant el comitè de Peticions del Parlament Europeu, presidit per Montserrat. L'estudi que ha presentat Videsott tracta sobre la situació de les llengües a la UE i destaca un augment de les poblacions amb llengua i cultura pròpies a l'Estat espanyol, en contradicció amb la tendència majoritària a la Unió Europea, on més de dos terços de les minories lingüístiques estan disminuint en nombre. Després de la intervenció de l'expert, l'eurodiputada del PP ha negat que el català, el gallec i el basc siguin llengües minoritàries, ja que estan recollides a la Constitució. "Des del Parlament Europeu no podem desinformar", ha dit Montserrat.
Videsott, professor de la Universitat Lliure de Bolzano, ha posat de manifest que a l'estat espanyol les llengües minoritàries estan creixent, i en la seva intervenció ha volgut destacar la importància i eficàcia de les mesures que els territoris amb llengua i cultura pròpies estan aplicant per garantir el creixement d'aquests grups lingüístics, com seria el cas del català. Després que l'expert hagi defensat el bilingüisme, entre d'altres, com a mesura per mantenir vives les llengües minoritàries, Montserrat ha subratllat que membres del comitè de Peticions han anat a Catalunya perquè "no s'està protegint el castellà" a les escoles. "No considero que a Espanya les llengües que estan reconegudes a la Constitució puguin ser minoritàries. Parlem les dues llengües amb total normalitat", ha dit.
En la rèplica, l'expert ha insistit que "les mesures s'estan aplicant bé" en els territoris amb llengua i cultura pròpies a l'Estat perquè "aquests grups estan creixent" i no disminuint, com passa amb molts grups lingüístics minoritaris a la UE. Després d'aquesta afirmació de Videsott, Montserrat ha afirmat que el grup lingüístic que està perdent força és el castellà, una afirmació totalment allunyada de la realitat que mostren les dades. "Està baixant el grup justament el contrari", ha insistit Montserrat en referència al castellà.
L'expert ha presentat al comitè de Peticions un informe titulat 'Diversitat lingüística i cultural: llengües minoritàries i minoritzades com a part de la diversitat lingüística i cultural europea'. En la seva intervenció, ha alertat sobre la disminució en nombre de més de dos terços de les minories lingüístiques a la UE, considerant-ho un "senyal d'alarma" que requereix polítiques per mantenir la diversitat lingüística i cultural a la comunitat europea. Videsott ha destacat la importància de les competències i autonomia dels grups minoritaris com a factors clau per mantenir o augmentar la seva població. A més, ha subratllat la necessitat d'una escolarització en la llengua minoritària, l'ús de l'idioma estàndard en el territori i la presència digital com a mesures fonamentals per assegurar la supervivència d'aquestes llengües.