La Comissió Europea s'ha negat a secundar el tercer intent dels partidaris imposar el castellà a l'escola catalana d'aconseguir un aval europeu a les seves tesis, i ha indicat que no té competències sobre aquesta matèria. Això ha passat en la comissió de peticions del Parlament europeu, que ha quedat marcada perquè la seva presidenta, la dirigent del PP de Catalunya Dolors Montserrat, ha impedit parlar en català al diputat de Junts Toni Comín i a la d'ERC Diana Riba. Quan Comín i Riba han intentat parlar en l'idioma propi de Catalunya, Dolors Montserrat els ha interromput dient que no els traduirien. “En aquest parlament només hi ha 24 llengües oficials”, ha deixat anar Montserrat, i ha tallat així els oradors.
La presidenta de la denominada Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada, ha tornat a comparèixer a la comissió de peticions del Parlament europeu demanant suport, però Rajka Lozo, de la direcció general d'Educació de la Comissió Europea, ha indicat que la situació de l'escola catalana es tracta d'un afer intern. Ha recordat que Brussel·les només pot intervenir quan "s'infringeix la llei de la UE". "No sembla que sigui el cas amb la informació que en tenim", ha deixat anar tancant el cas. La comissió de peticions, que està presidida per Montserrat, ha intentat mantenir de totes maneres viva la reivindicació de l'entitat espanyolista, i ha anunciat que aquest organisme parlamentari ha deixat oberta la petició i enviarà pel seu compte "un requeriment" al Govern i l'executiu de Pedro Sánchez perquè "es compleixi la sentència". Els coordinadors del comitè podrien debatre més endavant si trameten una missió d'eurodiputats a Catalunya per analitzar la situació, segons Montserrat. En la seva intervenció, Losada ha acusat el Govern català "d'atemptar contra l'estat de dret" i ha demanat "ajuda a Europa". "El govern d'Espanya manté un silenci sospitós", ha indicat també en to crític.
La intervenció de l'entitat espanyolista ha provocat la rèplica de Junts i ERC, que han defensat el model d'escola catalana. L’eurodiputat de Junts Toni Comín ha advertit que sense el model d’immersió lingüística s’acabaria en un “bilingüisme asimètric” en què el català representaria una llengua “residual” a Catalunya. “És el somni del nacionalisme espanyol”, ha recordat. Per la seva banda, l'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha denunciat que es vol "crear un problema on no existeix". "Creuen que poden guanyar un vot més a costa de la nostra llengua. En el fons és una croada del nacionalisme espanyol que busca uniformitzar l'Estat per por de la diversitat", ha dit. En canvi, l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha recriminat a la Comissió Europea que rebutgi intervenir en el que considera "una situació gravíssima". Cañas ha acusat la Generalitat d'incomplir les sentències i "'impulsar" un suposat assetjament a les famílies que demanen el 25% d'espanyol. L'eurodiputada del PP Rosa Estarás ha criticat que s'intenti vincular el català "a l'independentisme" i ha denunciat el cas de l'escola de Canet. Estarás s'ha queixat que la família hagi d'afrontar els costos pel procés judicial i un hipotètic "assetjament" per reclamar castellà a l'escola. "Assetgen el nen, el maten", ha deixat anar. L'eurodiputat del PSC, Javi López, ha assegurat, en canvi, que la sentència del 25% "encara és a temps" d'aplicar-se i que les autoritats catalanes "sempre han aplicat les sentències en aquest àmbit". "S'han aplicat sigil·losament, però s'han aplicat", ha reblat.