L’exlíder de Catalunya en Comú Xavier Domènech i l’exdiputat de la CUP Quim Arrufat han presentat formalment aquest dijous l’Institut Sobiranies, “un espai per a la reflexió, el debat i el pensament”. Segons han explicat els seus fundadors, “l'Institut neix amb la voluntat d'enfortir el conjunt de l'espai del catalanisme d'esquerres des d'un espai de pensament transversal”.
Ambdós exdirigents polítics han explicat que una de les principals motivacions que els van portar a crear aquest espai va ser la manca “d’espais de reflexió i pensament en el dia a dia de la vida institucional i dels partits”. En aquest sentit, Arrufat ha exposat els dos grans objectius de Sobiranies: la creació de contingut sobre reflexió política al lloc web de l'Institut i la celebració de cursos de formació política.
Pel que fa a que l’existència de l’institut sigui indici d’una futura aliança entre la CUP i els comuns al Parlament, Arrufat ha estat clar: “Aquest espai no ha estat fundat ni per la CUP ni els comuns. No actuem en representació dels espais polítics. Actuem en el marc de l’esquerra sobiranista amb un grup de gent que ha mostrat el seu interès per això”.
Domènech també ha descartat que Sobiranies tingui com objectiu, almenys a curt termini, participar en la vida diària de la política catalana. “Sobiranies no té una posició política sobre tot el que passa al país, que és molt”, ha assegurat.
Així doncs, Sobiranies es defineix com un espai de “persones de diferents tradicions polítiques en el sí de l'esquerra catalanista que han decidit llençar un espai de reflexió més enllà dels partits i les organitzacions existents”.
Pel que fa a les aliances polítiques, l’exdiputat de la CUP ha advertit que la tan desitjada unitat no ho és tot. “No es tracta d’anar junts només. S’ha de tenir alguna cosa per la qual anar junts. La necessitat de voler anar junts és molt de cor, però des de l’1-O no ha existit mai un pla que ni tan sols et pugui desagradar”.
Qui hi forma part?
A més de Domènech i Arrufat, Sobiranies compta amb altres noms destacats de la política i la societat catalana, com la diputada de la CUP exiliada, Anna Gabriel, altres exdiputats de la CUP com David Fernàndez o Benet Salellas, l'exdirigent dels comuns Gemma Ubasart, l'exregidora de Barcelona Gala Pin, el politòleg Jordi Muñoz o l'empresari Jaume Roures, entre molts d'altres.
Com funciona?
El projecte està format per un consell de redacció i un grup de col·laboradors i "inclou diferents iniciatives per a fomentar el debat com una revista digital, cursos o un cicle de conferències". En aquest sentit, la primera publicació de la revista és un monogràfic sobre les conseqüències de la Covid-19 que inclou gairebé una vintena d'articles amb diferents àrees i autors.