Els comuns volen un referèndum a Catalunya, però no hi donaran el seu aval si no desprèn "efectivitat". És a dir, volen que tingui efectes jurídics, que interpel·li la majoria i que arrossegui reconeixement internacional, tres garanties per desmarcar-lo del procés participatiu del 9-N de 2014.
Per això, el cap de files d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha instat JxSí i CUP a posar sobre la taula una fórmula que compleixi les tres condicions tot i no rebre l'aval de Madrid: "Si això es pot aconseguir sense un pacte amb l'Estat, cap problema", ha dit en una entrevista a l'ACN.
Ara bé, és una via que veu "complexa". Una setmana després de la cimera al Parlament, Domènech, que s'ha mostrat "disposat a escoltar totes les propostes", ha descartat fixar terminis tant per a la negociació amb l'Estat com per a la convocatòria del referèndum. I ha advertit de "certa perplexitat i desconcert" a les files independentistes pels canvis al full de ruta els darrers mesos.
Referèndum efectiu
Domènech entoma en positiu que la cimera pel referèndum de divendres passat recuperi un concepte "abandonat" pels independentistes i veu "essencial" que en qualsevol cas la consulta vinculant respongui a aquestes tres condicions per convertir-la, precisament, en referèndum. "El debat no és si referèndum pactat o unilateral, sinó efectiu", ha remarcat Domènech.
Per això, una "repetició" del procés participatiu de fa dos anys no seria útil per als comuns: "Un nou 9-N és l'eina per produir un desafiament? Crec que no". En aquest context, els comuns estan "expectants" que el Govern, i en concret les conselleries d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, especifiquin com preveuen desenvolupar el referèndum que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va posar sobre la taula durant el debat de la qüestió de confiança al setembre.
"Si la proposta de la majoria governamental reuneix les garanties, hi serem". Ara bé, Domènech veu "complex" d'aconseguir-ho sense l'aval de l'Estat. "Deixem que ells diguin quines són les seves propostes", els ha convidat l'arquitecte del nou subjecte polític de les esquerres.
Escoltar-ho tot
"Nosaltres estem disposats a escoltar totes les propostes, no ens limitarà", ha afegit en recordar que la via de referèndum unilateral, fixada per JxSí i CUP al debat de política general, no estar desenvolupada ni detallada. "Catalunya ha de poder construir-se a si mateixa sense estar subordinada a un govern de l'Estat que no té proposta? Sí. Però has d'estar segur que mires cap endavant, no que fas coses que més que desafiar demostren debilitat. Un nou 9-N ara mateix no sé si és la resposta que la gent espera", ha reblat.
A més, el portaveu dels comuns ha recordat que Puigdemont no va fixar terminis per al referèndum durant la cimera. Ni per a la convocatòria ni per a la negociació amb l'Estat. I de fet, els comuns no en són partidaris: "No jugaré a fulls de ruta que no es compleixin. Ja ho hem viscut massa, cal parlar més de propostes que de fulls de ruta", ha advertit després d'una setmana en què JxSí i la CUP han discutit als mitjans sobre el marge que s'ha de concedir a l'Estat per intentar la via pactada.
Perplexitat i desconcert
Malgrat tot, Domènech, que no va assistir finalment a la cimera, considera que la trobada de divendres és positiva per reunir les forces al voltant del dret a decidir. Ara bé, hi va trobar a falta concreció prèvia. En aquest context ha advertit també dels "canvis" al discurs de les forces independentistes els darrers mesos: un calendari inicial de 18 mesos per assolir la independència, la proposta de Puigdemont de 'referèndum o referèndum', i ara una consulta acordada sobre la taula.
Per Domènech, els dirigents de JxSí i CUP no han "explicat gaire" el perquè d'aquests canvis "dràstics" al full de ruta: "Hi ha certa perplexitat, és normal", ha apuntat en una crida a no afegir "soroll" al voltant de la campanya i de la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum. "Hi ha cert desconcert comprensible, una certa i justificada desorientació", ha afegit.