Catalunya pot presumir que durant tota la seva història ha tingut sempre la mirada posada al mar.  Aquest país ha passat de dominar el mar Mediterrani a veure’s obligat a preguntar-se quin ha de ser el paper de Catalunya durant el segle XXI en aquest espai tan important d’Europa. Aquest dijous, ElNacional.cat va organitzar un acte al Palau Robert de Barcelona titulat Catalunya, hub de la Mediterrània en el qual es va parlar sobre el corredor mediterrani, la projecció del país com a hub i la situació actual en la qual es troba Catalunya. L’acte va comptar amb la participació de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; el president del Port de Barcelona, Damià Calvet; l’advocat Jordi Domingo i l’activista social Fàtima Ahmed, que van exposar les seves idees i opinions envoltats de la comunitat de membres d'ElNacional.cat

Domingo, durant la intervenció, va assegurar: "Hem d'aprofitar el que tenim i el que sabem fer per poder-nos convertir en un hub de la Mediterrània". En aquest sentit, el també cònsol major del Consolat del Mar va afegir que "el sector públic i privat han de construir sinergies i unir esforços" perquè es pugui dur a terme. En el col·loqui, Domingo va defensar que tenim tecnologia, una aposta decidida, el cor de Barcelona, gent que creu en la intel·ligència artificial i la marca del Consolat del Mar "per aconseguir que Catalunya esdevingui un nou hub del Mediterrani". "Hem de mirar la grandesa mediterrània d'abans per projectar el futur que volem", va assenyalar. Com a contrapartida, l'advocat va criticar que "ens ho hem de creure molt més" i va agregar que "les eines les tenim", però que cal aplicar-les correctament. Sobre els projectes que hi ha actualment en marxa, Domingo va argumentar que "el blockchain ha de ser un tema cabdal en el comerç marítim i terrestre" i va afegir que "cal intentar potenciar que sigui en tot l'arc mediterrani". Finalment, el cònsol major del Consolat del Mar va remarcar: "No hem de recuperar el que és vell, sinó aprofitar-ho per potenciar-nos cap al futur".

Consolat de Mar

El Consolat de Mar va ser l'organisme del dret marítim català i d'altres zones a la vora del mar de la Corona d'Aragó per tractar qüestions marítimes i comercials i exercir-hi la jurisdicció penal. Sorgí a l'edat mitjana en època de Pere III, el Cerimoniós, i la seva vocació representativa dels interessos mercantils el dugué a defensar i governar el món dels mercaders. Actualment, és l'instrument que es posa al servei dels empresaris i comerciants per tal de propiciar la solució als seus conflictes i divergències d'abast nacional o internacional, tot evitant el recurs al procediment judicial.