L'expresident dels Estats Units Donald Trump avantatja amb més de 10 punts a la seva principal rival, Nikki Haley, en les primàries de New Hampshire per ser el candidat del Partit Republicà a les eleccions dels Estats Units del pròxim dimarts, segons una enquesta de la CNN. De fet, Haley, exgovernadora de Carolina de Sud i exambaixadora davant l'ONU, s'ha quedat com a única rival viable, després del col·lapse en les enquestes del governador de Florida, Ron DeSantis

Concretament, Trump obtindria un 50% d'intenció de vot, davant del 39% que aconseguiria Haley. Els dos candidats pujarien els percentatges respecte a les enquestes de principis de mes, en les quals Trump obtenia un 39% dels suports republicans i Haley aconseguia un 32%. L'augment dels suports és a causa del desgast de DeSantis, qui a principis del 2023 liderava les enquestes. Ara mateix obtindria únicament un 6% dels suports, per sota del 10% mínim per guanyar delegats. 

Cara a cara Trump-Haley

La caiguda de DeSantis fa pensar en un garbell de candidats republicans a la Casa Blanca que deixaria Donald Trump i Nikki Haley en un cara a cara, amb l'expresident i magnat com el gran favorit. Haley, per tant, és una de les esperances per frenar la carrera de Donald Trump per tornar a la Casa Blanca. També ho és que la seva candidatura es vegi impossibilitada pels tribunals nord-americans, així com el president del país i candidat demòcrata, Joe Biden, malgrat que les enquestes donen com a favorit a Trump en un possible cara a cara amb el líder demòcrata

Donald Trump segueix amb la inèrcia positiva, després de la victòria a Iowa i claríssim favorit de cara al "superdimarts" del pròxim 5 de març, quan se celebraran primàries a Alabama, Arkansas, Califòrnia, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina del Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, i Virgínia.

Xoc verbal entre Haley i Trump

Davant d'aquest escenari, Trump i Haley han entrat en xocs verbals. Sobretot després que Haley hagi qüestionat aquest dissabte l'aptitud mental de l'expresident dels Estats Units, després que la confongués amb l'expresidenta de la Cambra de Representants Nancy Pelosi en parlar sobre l'atac del 6 de gener del 2021 al Capitoli dels Estats Units. "Anit, Trump estava en un míting i continua esmentant-me diverses vegades perquè no vaig prendre mesures de seguretat durant els disturbis en el Capitoli. Per què no vaig manejar millor el 6 de gener. Ni tan sols estava en (Washington) DC el 6 de gener. No estava en el càrrec llavors", ha dit Haley. "La preocupació que tinc és... No estic dient gens despectiu, però quan es tracta de les pressions d'una presidència, no podem tenir a ningú més a qui qüestionar si estan mentalment aptes per a fer-ho", ha explicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!