La manifestació de Colón ha tingut la seva resposta. L’amenaça a les conquestes del feminisme és més present que mai. És per aquest que desenes de milers de dones –i també homes– han sortit aquest 8-M, en el marc de la vaga feminista internacional, als carrers de Madrid i de les principals ciutats de tot l’Estat espanyol per plantar cara a la involució. El govern de Pedro Sánchez s’ha bolcat amb la convocatòria, mentre el PP i Vox se n’han desentès i Ciutadans ha fet els equilibris que practica des de les eleccions andaluses.
Més de 350.000 persones han assistit a la manifestació de la capìtal espanyola, segons dades de la policia. L'any passat el mateix equip de la policia espanyola va xifrar l'assistència en 170.000 persones.
El lema d’enguany és “1.000 motius”. Pel que fa a la manifestació de la capital espanyola, la marxa ha arrencat a les set de la tarda de l’estació d’Atocha i arribarà pels volts de les nou de la nit a la plaça d’Espanya. Cartells i càntics han anat especialment dirigits cap a les dretes.
Fins a 13 ministres s’han unit a les manifestacions feministes d’aquest divendres. No hi ha assistit el president Pedro Sánchez, però sí la vicepresidenta Carmen Calvo, la portaveu Isabel Celáa i pràcticament totes les dones de l’executiu. També ho han fet el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el d’Agricultura, Luis Planas. L’única activitat institucional de l’agenda dels ministres ha estat la reunió del Consell de Ministres. Res més.
Les dues grans absències han estat la de Vox i la del PP. Els primers, per motius més que evidents. Els segons, malgrat que van anunciar la seva presència amb tres vicesecretàries, finalment han fet marxa enrere. El motiu és que consideren que el manifest dels organitzadors està “polititzat” i busca “la divisió i enfrontament entre homes i dones”.
Per la seva part, Ciutadans ha hagut de fer equilibris. Malgrat que també han criticat el manifest, i han fet un vídeo reivindicant que “mai més tornaran a parlar en el nom” de les dones, han fet acte de presència. Hi han assistit les seves principals dirigents, com Inés Arrimadas o Begoña Villacís.
De què parlava el manifest dels organitzadors? Que cal combatre la violència masclista, que la justícia ha d’”aplicar de forma efectiva” les lleis contra la violència masclista, que “les dones som propietàries dels nostres cossos”, que s’ha d’educar contra “estereotips sexistes, racistes i LFTBIfòbics” o que “l’avortament estigui fora del Codi Penal”, entre altres demandes.