Leonor Fernández va néixer ara fa 38 anys al barri de la Mina de Barcelona. Va deixar els estudis a la Primària, es va casar quan tenia 16 anys i als 17 va tenir el seu primer fill. Es va guanyar la vida fent de venedora ambulant, i després va treballar de perruquera. Va ser amb aquest ofici quan li va sorgir l'oportunitat de treballar en un Centre Penitenciari amb dones. Llavors va fer un curs per formar-se en mediació, va començar a fer les primeres passes en aquest àmbit, va cursar Educació Secundària per adults i ara es prepara per accedir a la universitat, amb l'objectiu d'aconseguir la titulació de Treballadora Social.

 

Aquest ha estat una de les vivències de dones gitanes que s'ha escoltat avui a l'Auditori del Parlament en motiu del dia internacional del Poble Gitano, que commemora la Cambra catalana des de fa anys i que en aquesta edició ha volgut homenatjar les dones gitanes, la seva tenacitat, apoderament i perseverança. Com la Leonor, també ha intervingut l'Amanda Sánchez, nascuda a l'Hospitalet de Llobregat. Una altra dona que al començament volia deixar d'estudiar però que finalment ho va fer, i avui és tècnica superior d'integració social i estudiant del grau d'Educació Social a la Universitat Oberta de Catalunya. Tots dos testimonis han posat l'accent en les professores que les van ajudar i també en els serveis derivats del Pla Integral del Poble Gitano de la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat, dels quals només han pronunciat bones paraules.

Leonor Fernandez gitana Parlament ACN

Borràs reivindica la diversitat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha estat qui ha tancat un acte on han assistit diversos representants polítics com les conselleres Violant Cervera i Tània Verge, membres de la Mesa del Parlament, diputats, i també representants d'associacions del poble gitano. La presidenta Borràs ha començat la seva intervenció posant l'accent en la Declaració de la Junta de Portaveus que es va fer l'any passat en motiu del dia del Poble Gitano: "Avui més que mai el Parlament es fa seus els valors del Poble Gitano, els valors de la llibertat i la superació de dificultats, amb cooperació, solidaritat i feminisme gitano per assolir una Catalunya més justa i solidària on ser gitano sumi identitats transformadores per una societat justa i igualitària per tothom".

Borràs ha lloat el testimoni de les dues convidades, que ha dit que són una mostra d'apoderament individual però també col·lectiu, una mostra d'una integració respectuosa que convida a sumar: "És així com hem de llegir les històries, d'un respecte que veu en la diversitat sempre una oportunitat per damunt de qualsevol risc de conflicte", i ha assenyalat que el seu exemple permet el creixement del col·lectiu. Així mateix la presidenta de la Cambra ha subratllat que existeix una diversitat "no ben entesa", i que és obligació de les autoritats transformar l'estat de les coses, per avançar en un futur que ha de ser "d'integració, cohesió i diversitat".