Les persones joves sovint estan al centre del debat polític, sigui per problemàtiques com l'accés a l'habitatge o la precarietat del mercat laboral. Com es tradueix això en la seva participació política? Segons l’informe Participació i implicació política de la joventut catalana, a Catalunya, les dones joves participen més políticament que els homes. De fet, la participació femenina és superior en gairebé tots els àmbits plantejats per l'enquesta, ja sigui per votar, participar en mobilitzacions o dur missatge reivindicatius. Les dues excepcions són en el contacte amb càrrecs polítics i el debat a les xarxes, on la participació dels dos grups és similar. "L'estudi ens permet conèixer la realitat, les opinions, els anhels i les necessitats de les persones joves per dissenyar polítiques i replantejar els mecanismes de representació i de participació en l’esfera pública", ha exposat la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens Carbonell, a la presentació de l'informe aquest dimecres.
Les dones d’entre 16 i 29 anys són gairebé 10 punts percentuals més proclius a votar, concretament el 68,2% de les dones pel 59,1% dels homes, i a participar individualment en actes de protesta com ara signar per causes o portar missatges reivindicatius (45% per 36,4%). Segons es desprèn de les dades, les dones joves també són més propenses a participar en actes de protesta col·lectius com són les manifestacions o els actes reivindicatius (42,6% per 30,4%) i fer consum polític (66,1% per 53,1%).
Més interès en feminisme i canvi climàtic
L'estudi també mostra com les dones joves estan més interessades i mobilitzades que els homes joves en la causa feminista (el 52,9% d’elles ha participat en aquestes mobilitzacions per un 21% d’ells). Així mateix, en les mobilitzacions pel clima trobem que les dones joves les segueixen amb més interès i participació (27,5% per un 16,6%).
A trets generals, les dades posen de manifest un interès moderat per les principals mobilitzacions socials dels últims anys entre la població jove. Només un 35% de les persones joves de 16 a 29 anys declara haver-se interessat bastant o molt per les mobilitzacions del procés independentista, mentre que entre els majors de 45 anys aquest percentatge se situa en el 50%. Les mobilitzacions feministes (47%) i pel clima (47%) o l’habitatge (51%) han generat força més interès entre les persones joves.
Si bé l’informe detecta que ha caigut l’interès mitjà per la política entre la joventut, alguns temes com l’accés a l’habitatge, la seguretat ciutadana i la precarietat laboral, han augmentat respecte a altres anys.