Un estudi de Cambra de Barcelona demostra que la bretxa salarial en els alts càrrecs del Govern de la Generalitat palesa una desigualtat flagrant entre homes i dones. No només en la retribució, sinó també en la seva representació. D'entrada, el sou mitjà en els alts càrrecs i eventuals del Govern constata una diferència del 9,4%: 83.577 euros de sou brut anual per als homes i 75.586 euros en el cas de les dones. Si mirem el sou mitjà en els llocs directius de les entitats públiques, es constata la mateixa tendència, amb una bretxa del 6,3%: 89.836 euros en el cas dels homes i 84.155 en les dones.
Per altra banda, al sector públic també hi ha sostre de vidre: malgrat que les dones són el 74% de l’ocupació amb títol universitari, només estan representades en un 40% entre els alts càrrecs i llocs directius (el dèficit s’observa principalment en els llocs directius de les entitats del sector públic, on són només el 24%).
Infrarepresentades
Més enllà de sous, les dones que ocupen càrrecs estan infrarepresentades en aquelles posicions altes dins de la Generalitat i llocs directius del sector públic, així com als òrgans de govern de les entitats adscrites. Aquesta és l'altra conclusió de l’estudi La presència de dones en alts càrrecs, eventuals i llocs directius a la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Barcelona.
L’estudi analitza la presència de la dona als alts càrrecs i llocs directius del Govern i el seu sector públic amb l’objectiu de comprovar el grau de compliment de la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, que en el seu article 18.2 estableix que les administracions públiques han de vetllar per a una representació equilibrada de dones i homes als òrgans de direcció i dels organismes públics vinculats o dependents i fomentar-la.
Les conselleries més ben puntuades
Només les conselleries de Treball, Justícia i Cultura compleixen o s’acosten al principi de paritat als òrgans de govern de les seves entitats adscrites. Als altres Departaments amb més entitats (Salut, Territori i Empresa), les dones tenen una representació d’entre el 20% i el 33%. Les dones estan infrarepresentades en tots els tipus de càrrecs dins dels òrgans de govern. A les vocalies, el càrrec més nombrós, les dones són només el 31% del total, a les presidències el 25% i a les vicepresidències el 27%.
Del total d’entitats analitzades, només el 19% té almenys un 50% de dones als seus òrgans de govern. A més a més, s’han trobat 28 entitats sense cap dona, l’11% del total d’organitzacions, mentre que l’home és present als òrgans de govern de totes les entitats.
Pel que fa al Govern de la Generalitat, dels 340 càrrecs analitzats, el 48% són dones, amb la qual cosa és el grup directiu que més s’acosta a la paritat. En canvi, a les entitats del sector públic, les dones només representen el 24% dels càrrecs directius (presidenta, directora i gerent). Per tipus de càrrec, s’observa que les dones estan menys presents a mesura que augmenta el nivell de l’alt càrrec.
Al Govern de la Generalitat, les dones estan sobretot presents en els càrrecs d’assessors i eventuals (on representen el 58%), mentre que en els alts càrrecs el percentatge baixa al 40%. A les entitats del sector públic la presència femenina és inferior al 31% en les tres categories directives.