Declaracions destacades en el judici contra l’advocat Gonzalo Boye, acusat de blanqueig de capitals de José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco, a l’Audiència Nacional. Dos agents de la policia espanyola i una funcionària de duanes han declarat, aquest dimecres, que els diners amagats en motxilles que van trobar a cinc persones a l’aeroport de Barajas, el 6 de febrer de 2017, eren de Manuel Pedro González Rubio. Així els ho va dir el mateix Rubio: els 889.620 euros comissats eren per invertir en un negoci a Colòmbia. Els quatre familiars que l’acompanyaven, que també estan acusats en aquest procediment, van afirmar el mateix. L’advocat del president a l’exili, Carles Puigdemont, ha defensat aquesta tesi des de fa cinc anys, però la Fiscalia Anticorrupció sosté que eren diners de Miñanco procedents del narcotràfic.
En la vista, a més, una secretària del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetarias (SEPLAC) ha explicat que va trobar certes irregularitats en la documentació aportada pel despatx de Boye per demostrar la procedència dels diners, però que no va alertar pas a la Fiscalia sobre aquest extrem. Rubio i els seus familiars ja van ser sancionats per la via administrativa per no haver declarat aquests diners, i des de la defensa de Boye se sosté que el fiscal Ignacio de Lucas va incloure aquest fet per a condemnar-lo, i així castigar-lo per defensar independentistes catalans.
El judici, al gener i la loteria
El judici, iniciat el 18 de novembre, es reprendrà el pròxim 13 de gener i el president del tribunal, Alfonso Guevara, sempre exigent amb les preguntes de les defenses, s’ha acomiadat de tots dient: “Espero que els toqui la loteria.” Així, és previst que les 48 persones acusades en aquest procediment, conegut per cas Mito, declarin en les sessions de l'any que ve. Les seves defenses van demanar que siguin interrogats al final del judici, un cop escoltades les proves de càrrecs, i el tribunal de l'Audiència Nacional ho va acceptar.
El SEPBLAC no va alertar a la Fiscalia
Els agents de la policia espanyola han declarat a l’Audiència Nacional que va fer “un control aleatori” a l’aeroport de Barajas i en l’equipatge de mà de Rubio i els seus familiars van trobar un doble fons i els van derivar al servei de duanes. Allà van obrir-ho i els van trobar una part de diners, i en les maletes facturades, la resta. La versió de tots va ser que els diners eren de González Rubio. Precisament, dies abans del judici, l’advocada de Rubio també va enviar un escrit al tribunal en aquest sentit i demanava que s’entregués els diners embargats als agents que havien resultat ferits en un tiroteig amb ell, per avançar la responsabilitat civil que se li reclama.
Pel que fa a l’expedient sancionador, la responsable del SEPBLAC ha admès -a preguntes de la defensa- que va rebre la documentació sobre l’origen dels diners de forma telemàtica, des del despatx professional de Boye, però que mai va veure a l’advocat ni presencialment va aportar la documentació. Rubio va aportar unes lletres de canvi de compravenda per demostrar l’origen dels diners, i la secretària d’aquest expedient ha explicat que va ser ella qui va veure “les coincidències de lletres en dos casos”, que s’havien usat en un altre expedient d’altres persones. Això no obstant, ha contestat que no va avisar per un suposat delicte de blanqueig a cap superior ni a la Fiscalia, com és preceptiu i obligat per la llei 10/2010 si se sospita que hi ha delicte.