Gairebé 7 anys després de la confiscació de les obres de Sixena el cas segueix enfrontant Catalunya i l'Aragó. Ara, el govern de l'Aragó, en mans del PP, ha anunciat que vol obrir durant el primer trimestre de 2025 l’exposició de les obres de Sixena que es troben al monestir des que van ser traslladades del Museu de Lleida en aplicació de l'article 155 a Catalunya. Fa més de dos anys que els béns no es poden veure arran d'unes obres de reforma i millora del monestir de Vilanova de Sixena, que segons sembla estarien arribant al final. El president aragonès, Jorge Azcón, ha visitat per primera vegada el monestir i ha assegurat que les obres estan en un “excel·lent” estat de conservació i ha detallat que les instal·lacions estaran obertes a tots aquells que "tinguin curiositat de conèixer-les". En aquest sentit, ha assegurat que estan invertint més de 2 milions d'euros i actualment s’ha fet la licitació per la museïtzació dels antics dormitoris de les monges que és la part que s’ha reformat. Precisament, en aquest espai és on Azcón ha atès els mitjans de comunicació.

Exposició de les obres de Sixena

L'Aragó preveu que s'exposi una gran part de les 44 obres que es van treure del Museu de Lleida l'11 de desembre del 2017 amb l'entrada de la Guàrdia Civil a l’equipament museístic. En aquest sentit, Azcón ha reconegut que serà necessari fer una "important feina de difusió i promoció" del monestir perquè l'objectiu és que rebi moltes visites. La preocupació sobre l'estat de conservació dels béns és una constant, ja que fa més de dos anys que estan tancades, i en diverses ocasions s'ha demanat explicacions i s’ha posat en qüestió per diversos experts arran de les condicions de temperatura i humitat a l’interior de monument. Azcón ha afirmat que l'estat és excel·lent i ha remarcat que els tècnics aragonesos "han fet un treball magnífic" des de 2017. 

Azcón ha explicat que quan les obres van ser espoliades de Lleida ja es va condicionar l’espai per assegurar la seva conservació a la Sala Capitular que és on aquest dimecres s’han mostrat. Anteriorment, s’havien instal·lat a l’antic menjador, que és on es podien veure quan el monestir estava obert. Abans de la reobertura del monestir durant el primer trimestre de l'any vinent també caldrà fer obres al claustre. Una de les qüestions principals serà anivellar el terra i també enjardinar la part interior. Aquests treballs s’allargaran uns dos mesos, segons el govern d’Aragó. En qualsevol cas, l’anunci de la reobertura del monestir arriba amb un retard considerable, ja que va tancar el juliol de 2022 per uns treballs que havien de durar uns mesos i acabar-se el 2023. De fet, el passat mes de juliol, el Justícia d’Aragó, que vindria ser un ens com la Sindicatura de Greuges a Catalunya, va demanar explicacions sobre la situació del monestir de Sixena i el seu tancament indefinit.

Sentència del Suprem

El president de l'Aragó ha detallat que el treball a Sixena no acabarà amb la reobertura del monestir i l'exposició dels béns. A més, s'ha mostrat convençut que el Tribunal Suprem ratificarà les sentències dels tribunals aragonesos a favor del retorn de les pintures murals que hi havia a la Sala Capitular i que ara es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Segons Jorgé Azcón “és de justícia que aquestes pintures murals tornin a Aragó perquè són dels aragonesos”. Per això, ha assegurat que quan dicti la justícia el govern d’Aragó demanarà “l’execució immediata” de la sentència perquè els murals “fa massa temps que són en un museu que no correspon i han de ser a Sixena per poder veure una obra completa en la seva globalitat”.

El passat mes de març el TSJC va desestimar el recurs de Lluís Puig i confirmava el judici per les obres de Sixena, així com les fiances de la interlocutòria del febrer. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutjarà l'exconseller de Cultura perquè és diputat (de Junts), mentre que l'exconseller Santi Vila serà jutjat en un penal de Barcelona. La fiscalia demana una multa de 6.000 euros per desobediència perquè no va lliurar les 44 peces del monestir que hi havia al museu lleidatà i que finalment es va emportar la Guàrdia Civil en ple 155. Per la seva banda, l'Ajuntament de Vilanova de Sixena vol dos anys d'inhabilitació i una multa de 99.000 euros a Puig —també 11 mesos de presó per a Vila i multa de 162.000 euros—.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!