Dos assessors del grup parlamentari dels comuns cobren del PSC. Segons ha publicat el diari Ara, hi ha dos càrrecs de confiança del partit de Jéssica Albiach que figures dins la plantilla dels socialistes. En la legislatura passada, eren part de l'equip dels comuns però després de la davallada electoral d'aquest partit en les eleccions del 12-M, que va passar de tenir 8 a 6 diputats i, per tant, van veure reduïda la seva assignació per gastar en assessors. Des del juliol, segons el Butlletí Oficial del Parlament, estan a sou dels socialistes. Segons explica aquest mitjà, aquest element era part d'un acord entre les dues formacions pres durant les negociacions per la Mesa del Parlament. Finalment, però, qui en va ocupar la presidència va ser Josep Rull de Junts, amb els vots dels partits independentistes, i aquest pacte no es va acabar materialitzant. Amb tot, però, els socialistes van mantenir aquest compromís. 

El juliol del 2023, la Mesa del Parlament, va aprovar que els grups parlamentaris disposessin de més diners per assistents i assessors. Fins  llavors, la dotació anual que es destinava per als càrrecs de confiança i assessors ascendia als 2.936.729,25 euros, una xifra que va augmentar més de 200.000 euros el 15 de setembre l'increment anual (a partir d'aquest 2024) és de quasi 850.000 euros perquè el pressupost total és de 3.783.563,87 euros. En aquell moment, els comuns (també el Partit Popular) es van abstenir i Vox i la CUP hi van votar en contra. Cal tenir en compte que els assessors dels grups parlamentaris cobren per mòduls, cadascun dels quals equival a una retribució mensual de 2.219,75 euros. Els assessors pot cobrar com a mínim aquesta quantia o, un canvi que també es va introduir l'any passat, fins a un màxim de 4.994,44 euros, l'assignació corresponent a 2,25 mòduls. Els dos assessors en qüestió s'han mantingut com a categoria 3, la mateixa que tenien quan estaven assignats al grup parlamentari dels comuns, amb l'assignació d'1,5 mòduls, que equivalen a un sou de 3.362,10 euros mensuals en 14 pagues. 

No contravé el reglament 

Tots dos partits argumenten que aquest acord no contravé el reglament del Parlament i l'equiparen amb el pacte que es va impulsar aquesta legislatura perquè, mitjançant la cessió temporal d'un diputat, la CUP tingui grup parlamentari propi i no comparteixi el grup mixt amb Aliança Catalana. Concretament, Ruben Wagensberg, diputat d'ERC, va passar a formar part de la CUP perquè tingués els 5 diputats necessaris per formar grup propi, per tornar al grup parlamentari d'Esquerra dies després. 
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!