Plataforma per la Llengua apunta aquest dimecres que el 65% dels catalanoparlants habituals s’identifiquen més amb la idea que ser català comporta compartir una llengua, uns valors i uns costums, i no pas, amb la idea que "ser català és una condició legal i administrativa que deriva del fet de viure a Catalunya. Així ho revela una enquesta encarregada per l'entitat al gabinet estadístic GESOP i realitzada entre l'abril i el maig del 2024, que indica que només el 26,3% dels enquestats creuen que ser català respon a una condició legal. En el total de la població enquestada, s’identifiquen més amb una idea lingüisticocultural de la identitat catalana el 55,2 %, i amb una de juridicoadministrativa, el 34,4 %. L'enquesta assenyala diferències importants entre partits, grups d’edat i nivell d’estudis, tenint en compte aquesta dicotomia. 

Identitat catalana

Més de dos terços dels simpatitzants de Junts per Catalunya, la CUP i ERC creuen que la identitat catalana és eminentment lingüística i cultural, mentre que només ho pensen prop d'un 40% dels simpatitzants del PP, Vox i Sumar Comuns. També ho pensen set de cada deu joves de 16 a 29 anys, enfront de menys de la meitat de les persones de 60 anys o més; i sis de cada deu persones amb un nivell d’estudis alt, enfront de menys de la meitat dels que tenen un nivell educatiu baix. El mateix sondeig mostra que el 54,6 % dels catalanoparlants habituals consideren que per ser català cal parlar en català, enfront del 42% que opinen que no. El 40,1 % dels catalanoparlants diuen que per ser considerat català n’hi ha prou de viure a Catalunya, i el 56,7 % diuen que no.

En una altra enquesta sobre la llengua catalana realitzada fa un temps, es confirma la importància que donen els catalanoparlants i el conjunt de la població a la llengua a l'hora de conformar la comunitat. En concret, la primera onada del 2024 de l’Enquesta Sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya recull que el 93,0 % dels catalanoparlants inicials, el 72,9 % dels castellanoparlants inicials i el 81,3 % del total d’enquestats entenen que el fet que els immigrants parlin català és important o molt important per integrar-se. La idea que cal parlar en castellà per estar ben integrat té xifres lleugerament inferiors: ho pensen el 70,3 % de catalanoparlants, el 85,2 % de castellanoparlants i el 79,2 % del total. També cal destacar una dada de l'Enquesta sobre valors a Catalunya del 2023 també elaborada pel CEO, que revela que el 78,1 % dels catalanoparlants inicials posaven una nota de 8, 9 o 10 a l’afirmació que "ser capaç de parlar en català" és molt important per "ser realment català". Mentre que un 16,2% li donaven unes qualificacions de 5,6 o 7. Així doncs, el 94,3 % dels catalanoparlants vinculaven llengua i identitat col·lectiva.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!