“Vaig témer per la meva vida, de perdre un ull, ens insultaven i ens tiraven ous, pots de fum i lleixiu.” El diputat de Vox Ignacio Garriga ha repetit aquesta frase diversos cops per justificar que demana 6 anys de presó per a set dels vuit veïns del barri del Raval, que l’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar aquest dilluns, acusats de coaccions a una comitiva del partit d’ultradreta que va visitar el barri barceloní el 2 de setembre de 2020, després de qualificar-lo de “femer multicultural”. La diputada de Vox Congrés, Rocío de Meer, ha assegurat, per videoconferència, en el judici que també "va passar por" en aquella visita al Raval, malgrat que cap persona va resultar ferida en la protesta d’unes 30 persones. En ser preguntada per què al Congrés i a les xarxes socials va qualificar el Raval i altres barris estigmatitzats, com Lavapiés, de femer, la diputada ultra s’ha mig desdit del seu discurs xenòfob i ha assegurat que "no ho deia per cap barri en concret, sinó per denunciar que certs polítics deixen abandonats els  barris a la delinqüència i a la immigració il·legal”. 

Veïns del Raval han fet una manifestació des del barri a les portes del Palau de Justícia per donar suport als seus conciutadans, i han cridat, tal com  van fer fa quatre anys amb la visita de Vox: "Fora feixistes del nostre barri!". Els Mossos d'Esquadra han reforçat la vigilància exterior i interior de l'edifici judicial per a protegir els representants del partit ultra.

Un vídeo al barri

A les preguntes dels advocats defensors, Laia Serra, Carlos Hurtado, Eva Pous i  Norma Pedemonte, els dos diputats de Vox no han aclarit què anaven a fer realment al Raval,  on sostenen que volien fer un vídeo per parlar amb veïns i copsar la situació del barri. “La visita no es  va fer pública a l’agenda del partit”, ha declarat De Meer,  tot i que no ha aclarit què feia amb ells un periodista d'un diari espanyolista, que ho enregistrava tot. Al final, els dos diputats han manifestat que "es van refugiar a un hotel i van aguantar la porta perquè volien entrar-hi", fins que els Mossos els van treure d'allà. Els dos polítics no han identificat a cap dels acusats.

De Meer  també ha fugit d’estudi quan la penalista Laia Serra li ha insistit quins comentaris li van dir a les xarxes socials quan va afirmar dos cops que el barri era un femer multicultural; per evidenciar que Vox fomenta el delicte d’odi per al qual acusa els veïns. “Rebo suports i també crítiques. El discurs és clar”, ha declarat De Meer. Els advocats han demanat un traductor del castellà al català per l'interrogatori de De Meer, però n'han renunciat per manca de la seva professionalitat.

Veïns  del Raval a judici. Denunciats per Vox
Els vuit veïns del Raval, denunciats per Vox, en el judici, a l'Audiència de Barcelona, aquest dilluns. / Foto: J.P.

 

Les criticades pericials d’intel·ligència

La fiscal de delictes d’Odi, Marta Glòria López Català, demana penes de multa per als acusats, tot i que també considera que van cometre les coaccions amb l’agreujant d’ideologia. A més, ha rebutjat que als acusats se’ls apliqui la llei d’amnistia, com ha demanat el penalista Carles Hurtado, en sostenir, que no hi havia cap proclama independentista. Els denunciants, però sí que han admès que hi havia banderes independentistes en la protesta al barri. El tribunal de la secció 7a  de l'Audiència ho ha descartat inicialment, tot i que ha indicat que ho valorarà en sentència.

A més de l’amnistia, els advocats defensors han plantejat diverses qüestions prèvies sobre la vulneració de drets que han patit els veïns en aquest procediment acusatori, on el partit Vox es volia personar com a víctima i les defenses van aconseguir que només ho poden fer les persones, i més en un delicte d’odi, creat, inicialment per a defensar els col·lectius vulnerables.

La penalista Laia Serra ha plantejat un dels fets més greus i és que tant Mossos d’Esquadra com la policia espanyola han fet informes d’intel·ligència  sobre “indicadors de polarització”, eina que s’utilitza per a delictes greus, com ara grups criminals o bandes llatines, però  que ha qualificat d’irregular en el cas d’uns simples veïns del barri.  “Són fitxes polítiques i no es pot permetre”, ha denunciat Serra. En  aquest grup d’encausats, hi ha David Karvala, activista  i membre d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme. La resta són veïns anònims, als quals la policia  sosté d’ells que  fan declaracions contra Vox a les xarxes socials.

Aquest dimarts continua el judici amb la declaració de la resta de denunciants, com Jordi de la Fuente,  que té pendent un judici acusat d’assaltar un centre de menors no acompanyats al Masnou. També declararan veïns del barri, citats per les defenses dels acusats. Dijous i divendres és el torn del testimoni de Mossos i de la Policia espanyola, i la setmana vinent  han de declarar els encausats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!