Cop de porta a Javier Zaragoza i Jaime Moreno. Dos dels quatre fiscals del Tribunal Suprem que es van encarregar del judici del procés s’han quedat sols i no han aconseguit accedir a la plaça de fiscal en cap de la Secció Penal de l’Alt Tribunal. Era el seu objectiu, però no van obtenir ni un sol vot al Consell Fiscal del passat 25 de setembre, segons ha avançat elDiario.es i ha confirmat ElNacional.cat. Era una de les quatre places de fiscal en cap de la Secció Penal del Suprem, que va quedar vacant després de la jubilació de Joaquín Sánchez-Covisa i havia sortit a concurs. El Consell Fiscal, que és l’òrgan de representació de la carrera fiscal i assisteix al fiscal general de l’estat, està format per tres membres nats i nou fiscals pertanyents a qualsevol de les categories i cap dels dotze va avalar que ni Saragossa ni Moreno es convertissin en fiscals en cap de la Secció Penal del Suprem.

Els tres membres nats són Álvaro García Ortiz (el fiscal general de l’Estat), María Ángeles Sánchez Conde (la tinenta fiscal del Suprem) i María Antonia Sanz Gaite (la cap de la Inspecció Fiscal). D’entre els altres nou membres, sis són de l’Associació de Fiscals (la majoritària a la carrera i de caràcter conservador), dos pertanyen a la Unió Progressista de Fiscals i un forma part de l’Associació Professional i Independent de Fiscals.

En matèria de nomenaments, el Consell Fiscal s’encarrega de fer una proposta entre els aspirants, però és el fiscal general de l’Estat qui pren la decisió definitiva. En el cas del fiscal en cap de la Secció Penal del Suprem, els sis vocals de l’Associació de Fiscals van donar suport a María Ángeles Garrido Lorenzo, els dos representants de la Unió Progressista de Fiscals i els tres vocals nats van votar per Fernando Prieto Rivera i el representant de l’Associació Professional i Independent de Fiscals es va abstenir. Finalment, Álvaro García Ortiz va proposar Fernando Prieto.

Javier Zaragoza i Jaime Moreno, dos dels fiscals díscols contraris a amnistiar la malversació

Javier Zaragoza i Jaime Moreno, juntament amb Fidel Cadena i Consuelo Madrigal, van ser notícia el juny quan es van oposar taxativament a amnistiar la malversació atribuïda a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i la resta d’exconsellers pel referèndum de l’1 d’octubre. Això va obrir un xoc a la Fiscalia en el qual els quatre fiscals díscols van reiterar la seva posició al·legant que “l’enriquiment” de Puigdemont, Comín, Puig, Junqueras, Turull, Romeva i Bassa era “indubtable” i van forçar que el fiscal general de l’Estat hagués d’ordenar amnistiar la malversació. La Junta de Fiscals va avalar dividida la posició de García Ortiz, que va rellevar Zaragoza, Moreno, Cadena i Madrigal. Finalment, Ángeles Sánchez Conde i Joaquín Sánchez-Covisa van demanar al Suprem l’amnistia per a tots els encausats de l’1-O i del Tsunami. Ara bé, el criteri que han mantingut Pablo Llarena i Manuel Marchena ha estat negar l’amnistia tant a Puigdemont, Comín i Puig com a Junqueras, Turull, Bassa i Romeva, acollint els arguments dels fiscals díscols.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!