Reclam d’informació. Dos dels investigats de Tsunami Democràtic, els empresaris Oriol Soler i Josep Campmajó, han demanat al jutge Manuel García-Castellón que els faciliti tota la informació que la Guàrdia Civil va sostreure dels seus ordinadors i mòbils per tal de comprovar la seva legalitat. I és que amb extraccions digitals parcials, la Guàrdia Civil ha construït informes i el relat per acusar-los del delicte de terrorisme, per haver impulsat manifestacions. Ara, el seu advocat, el penalista Benet Salellas, ha sol·licitat una “còpia integra digital i amb el codi hash que permetin garantir la seva autenticitat”. Recentment, ho va reclamar Ruben Wagensberg a la magistrada del Tribunal Suprem que l’investiga per Tsunami. El seu advocat, Andreu Van den Eynde va anar més enllà i va exigir que s’aclareixi si el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha investigat Tsunami i si ha aportat informació, extreta a través del programari Pegasus, a la causa penal perquè el jutge de control del CNI en donar el permís per espiar al president Pere Aragonès va citar els CDR i la plataforma anònima Tsunami. És un aclariment vital: si les proves comissades no respecten la cadena de custòdia han de ser expulsades del procediment, com ordena la llei.
En concret, l’advocat ha demanat al titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional la còpia íntegra que es va extreure a l’ordinador HP Pavillon de Josep Campmajó; de dos ordinadors d’Oriol Soler, un ASUS i un Apple Macbook, i finalment d'un mòbil Huawei, també de l’empresari. Campmajó i Soler van ser detinguts el 28 d’octubre de 2020, ordenada pel titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, en el marc del cas Volhov, juntament amb una vintena més de persones. El jutge Joaquín Aguirre va autoritzar a la Guàrdia Civil la intervenció dels seus telèfons i fins i tot es va col·locar un aparell a l’interior del cotxe de l’exdirigent de Convergència David Madí.
Tota la informació relacionada amb Tsunami i les persones investigades es van derivar a l’Audiència Nacional, en reclamar-ho el jutge García-Castellón, que el novembre passat, després de tenir adormida la causa, va fer una resolució amb les 12 persones que imputava estar darrere de les mobilitzacions de Tsunami contra a sentència del procés, l’octubre de 2019. A més, per primer cop els va imputar el delicte de terrorisme i a la llista posava el president a l’exili Carles Puigdemont, al qual la seva causa l’ha assumit el Tribunal Suprem pel seu aforament, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira.
Controlar les dades, primer
El magistrat García-Castellón ha recollit la petició de la defensa de Soler i Campmajó, que també representa al vocal d’Òmnium, Oleguer Serra. Això no obstant, abans de donar el bolcat de totes les evidències, el jutge sosté que “cal revisar els arxius i evidències incorporades a la plataforma digital” perquè ho tinguin totes les parts. A més, hi afegeix que abans permetrà a les defenses dels empresaris una revisió del seu contingut per eliminar el que no estigui relacionat amb el cas per tal que no afecti la seva privacitat i intimitat. Tanmateix, en el sumari de Volhov ja es va difondre fotos de Soler amb els seus fills en un viatge.
Sospites dels investigats
La Guàrdia Civil ha informat que els investigats de Tsunami es protegien en les seves comunicacions i usaven missatgeria ràpida, com ara WIRE, i la majoria utilitzava un sobrenom, com ara Rigoberta, l’Oriol Soler, i Matagalls, Rovira. Amb tot, els investigats sospiten que en els informes de la Guàrdia Civil s’ha inclòs converses que han mantingut, recuperades a través de captures de pantalla dels seus mòbils, que ells no haurien fet ni guardat. I, per això, se sospita que s'ha incorporat informació a posterior dels escorcolls de 2020 o usant la tecnologia espia del CNI. Precisament, la instructora del Suprem al cas Tsunami té pendent de resoldre tot el demanat per ERC, com ara que el Consell de Ministres aixequi el secret i aclareixi si el CNI ha espiat Tsunami Democràtic.