El jutge Manuel García-Castellón té nou suport per mantenir la investigació de Tsunami Democràtic pel delicte de terrorisme, a més de les acusacions populars de Vox i de l’associació Dignidad y Justícia (amb el seu president, diputat del PP a Madrid). Ara s’hi han afegit els dos agents de la policia espanyola (amb TIP 109440 i 91464) que es van personar a la causa el novembre passat en assegurar que van ser greument ferits en les mobilitzacions contra la sentència del procés a Barcelona. Els advocats dels dos agents, José María Fuster- Fabra Juan Ignacio Fuster-Fabra, han presentat un escrit, en el qual sostenen que “és ajustada a dret” la resolució, del 6 de novembre passat, del titular del jutjat Central d’Instrucció 6 de l’Audiència Nacional, en la qual imputava el delicte de terrorisme al president Carles Puigdemont; a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, al diputat republicà, Ruben Wagensberg, i altres nou persones més a qui els atribueix la creació i coordinació de la plataforma Tsunami que va promoure les manifestacions contra la sentència del Tribunal Suprem als líders catalans.
En l’escrit, datat el 5 de desembre i al qual ha tingut accés aquest dilluns ElNacional.cat, els advocats dels dos agents critiquen obertament el canvi de criteri del fiscal Miguel Ángel Carballo, el qual va presentar recurs contra la resolució del jutge en considerar que no hi havia indicis del delicte de terrorisme, en assegurar que quatre anys després de la investigació no es podia sostenir ni que hi havia un grup criminal. Hi recorda que a l’estiu passat el fiscal es va oposar a enviar la causa de Tsunami als jutjats de Barcelona, com li demanava l’advocat Benet Salellas, en nom de l’empresari Oriol Soler, en considerar que era una causa competència de l’Audiència Nacional. “És com menys una contradicció palmària -i cridanera sens dubte per a aquesta representació processal- aquest canvi de criteri de la Fiscalia, quan no ha existit una sola diligència de recerca que pogués donar motiu o argument per a representar un gir en la tesi del Ministeri Públic i que, per tant, pugui considerar un canvi de postura per motius jurídics”, afirmen els lletrats dels policies.
Recursos a la sala penal
L’escrit presentat pels dos agents de la policia permetrà que el recurs de la Fiscalia, al qual s’ha unit totes les defenses, sigui ara analitzat per la sala penal de l’Audiència Nacional. Així ho va afirmar la magistrada María Tardón, substituta natural del jutge Manuel García-Castellón en el jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional, en una darrera resolució de la setmana passada, en la qual descartava que el magistrat hagués bloquejat el recurs del ministeri fiscal, si no que havia esperat la resposta dels agents.
En l’escrit, els agents insisteixen que el jutge García-Castellón “no trenca en cap cas la línia investigadora, ni el relat fàctic i la fonamentació jurídica de totes les decisions que ha anat prenent en el marc de les diligències de Tsunami Democràtic”. Hi detalla que terrorisme són delictes de caràcter finalistes, que requereixen com a elements fonamentals alterar la pau pública i subvertir l’ordre constitucional, “fets -sosté- que de manera innegable es produeixen en el marc de les recerques de l'organització Tsunami Democràtic”. En concret, detalla informes de la Guàrdia Civil, on es precisa la creació de la plataforma, malgrat que no hi ha cap prova directa contra els investigats perquè es produïssin aldarulls o accions contra les persones, l'octubre de 2019.
A més del fiscal, Gonzalo Boye, advocat de Josep Lluís Alay i de Carles Puigdemont, ha estat força crític amb la investigació del magistrat de l’Audiència Nacional, a qui ha acusat de malbaratament de fons públics, i s’ha oposat que la investigació al president Puigdemont s’elevi al Tribunal Suprem. Un extrem pendent.