Com ja s'esperava, les acusacions dels dos agents de la policia espanyola, de Vox i Societat Civil Catalana, personats en el cas Tsunami Democràtic han demanat al jutge que dicti una ordre de cerca i detenció contra els investigats citats i que no es van presentar a declarar aquest dimecres. La causa està oberta per diversos delictes, entre ells el de terrorisme, per les lesions de dos policies nacionals en les manifestacions d'Urquinaona i la mort d'un turista francès en la mobilització a l'aeroport del Prat, tot l'octubre del 2019 després de fer-se pública la sentència del procés.

 

La defensa dels dos policies, a càrrec de l'advocat Josep Maria Fuster-Fabra, ha registrat un escrit davant el Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional on reclamen al magistrat Manuel García Castellón que s’afanyi a emetre les ordres europees i internacionals de detenció i de cerca i captura per Josep Campmajó, Jesús Rodríguez, Xavier Vendrell i Jaume Cabani. Així mateix, la defensa dels policies demana que si Marta Rovira i Oriol Soler no proposen data per a declarar, també es demani la seva detenció "per sostreure's de manera clara a l'acció de la justícia". Sobre aquests últims, l'escrit denuncia que "van sol·licitar la suspensió de les seves declaracions al·legant que els seus lletrats tenien cites anteriors, amb l'evident intenció de dilatar i obstaculitzar la present instrucció".

policies acusació cas Tsunami / Europa Press
Un dels policies personat al cas Tsunami / Europa Press

La declaració de Marta Molina

L’escrit data d'aquest dijous 23 de maig, l'endemà de la declaració de la secretària de Moviments Socials d’ERC, Marta Molina, que va ser l'única que va acudir a la citació. Molina va reivindicar davant García Castellón que ni ella ni la plataforma Tsunami Democràtic van fer crides a la violència la tardor del 2019 en les protestes contra la sentència del procés. En el seu cas, va atendre el jutge per videoconferència des d'un tribunal de Barcelona.

La Fiscalia s'oposa a l'ordre de crida i cerca

Per contra, la Fiscalia de l'Audiència Nacional es va oposar aquest dijous a la proposta del jutge del cas Tsunami Democràtic d'emetre una ordre de crida i cerca contra els investigats de la causa que estaven citats per comparèixer el dimecres i que no van fer-ho. La Fiscalia dona suport als recursos presentats pels advocats defensors perquè se'ls permeti declarar per videoconferència des de Suïssa i de Colòmbia, com s'ha permès als encausats del Tribunal Suprem. A més, des del ministeri fiscal es recorda que els investigats no tenen cap mesura cautelar anterior, com ara compareixences al jutjat o retirada del passaport.

El cas Tsunami també s’instrueix al Tribunal Suprem, on hi són investigats el president a l'exili de la Generalitat Carles Puigdemont i el diputat d’ERC al Parlament Rubén Wagensberg, ja que tenen aforament. Estan citats per a finals de juny i ho podran fer per videoconferència.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!