El primer ministre italià, Mario Draghi, ha negat qualsevol implicació "dels governs i la política" en la detenció del president a l'exili Carles Puigdemont a Sardenya i ha assegurat que va ser "essencialment una operació duta a terme per la policia i els jutges".
Durant una roda de premsa celebrada a la seu de l'executiu a Roma després del Consell de ministres, l'italià ha defensat que els agents que van detenir el president a l'aeroport de l'Alguer van actuar seguint el mandat d'una ordre internacional emesa pel Tribunal Suprem espanyol, en referència a l'ordre del jutge instructor Pablo Llarena. "No hi ha hagut participació del govern italià", ha matisat.
Cap contacte amb la Moncloa
Posteriorment - ha continuat defensant - la jutgessa va decidir "suspendre" l'arrest en conèixer la relació del president amb el Parlament Europeu i el cas que té obert al Tribunal General de la Unió Europea. Una decisió que va representar un contundent revés al jutge espanyol, que ja ha vist com les seves euroordres fracassaven a Bèlgica, Alemanya, Escòcia i, ara, a Itàlia.
D'altra banda, ha negat haver mantingut cap mena de contacte amb el govern de Pedro Sánchez o, almenys, que ell en tingui constància.
Por de Sánchez a no tirar endavant els pressupostos
Pel que fa a l'altre bàndol, les manifestacions emeses des de la Moncloa al respecte han vingut en forma de comunicats que parlen, bàsicament, del respecte que senten cap a l'actuació dels tribunals. El principal objectiu perseguit per l'executiu espanyol en els darrers dies ha estat intentar desvincular el que ha passat de la negociació dels pressupostos de l'Estat i de la taula de negociació entre l'Estat i la Generalitat. Són conscients que damunt la taula hi entra, amb més força, un vell element: la situació dels exiliats que no van resoldre els indults parcials.
De fet, aquest mateix dimecres, la detenció de Puigdemont ha sobrevolat el Congrés dels Diputats. La formació del president a l’exili tenia una pregunta per a Sánchez, que no ha desaprofitat. Com tampoc no ho ha fet la dreta. Junts per Catalunya li ha interrogat justament pel paper de l’estat espanyol en l’arrest a l’Alguer, però el president espanyol ha passat de llarg i els ha acusat fins i tot de conspiranoia. En aquest panorama, el partit independentista ha trencat els pocs ponts que quedaven: “Amb vostès no podem negociar res”.
La detenció de Puigdemont
Puigdemont va ser arrestat dijous a l'aeroport de l'Alguer i traslladat a la presó de Bancali, a la ciutat de Sàsser, d'on va poder sortir divendres, quan el Tribunal d'Apel·lació va decidir que no li imposarien mesures cautelars de cap mena ni restriccions de moviment.
Puigdemont ha assegurat que tornarà a l'illa el 4 d'octubre per comparèixer en la vista en la qual s'analitzaran si es donen les condicions per al seu lliurament a Espanya, encara que fonts italianes properes al cas han explicat que si no estigués físicament present en territori italià, el tribunal establirà que "no pertoca procedir" i acabarà el procediment judicial.
El president havia viatjat des de Brussel·les a l'illa de Sardenya per participar en un esdeveniment de folklore català organitzat per Adifolk, l'objectiu del qual és promoure la cultura catalana, i dilluns passat va tornar a Brussel·les per continuar amb les seves tasques com a eurodiputat.